• Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon

Hoe de perfecte verzorgingcrèmes vinden. How to find the perfect personal care products.


Toen ik besloot om een meer groene levensstijl aan te gaan, heb ik veel onderzoek gedaan naar persoonlijke verzorgingsproducten. Ik ben bijgevolg gestopt met het kopen van dit soort producten in supermarkten of commerciële winkels, omdat meestal al deze producten een paar potentieel gevaarlijke ingrediënten bevatten. Nu koop ik (zoveel mogelijk) producten die zijn gemaakt met biologische plantenextracten, en het liefst wil ik zelf de producten maken. Op deze manier weet ik 100% zeker wat ik op mijn gezicht en lichaam smeer. Het verhaal dat ik vandaag met jullie zal delen is van Marion, haar passie is om persoonlijke verzorgings- en hygiëneproducten DIY workshops te geven. Ontdek verder haar verhaal...

Since I decided to adopt a more green lifestyle, I've done a lot of research about personal care products. Consequently, I stopped buying these kind of products in supermarket or commercial stores, since usually all of these products contain a couple of potentially dangerous ingredients. Now, I buy as many as possible products made with organic plant extracts, and on my to-do list is even making the products myself. This way I know 100% sure what I put on my face and body. The story I will share with you today is of Marion, who's passion is to give DIY personal care and hygiene products. Find out more what this is about...

1. Kun je kort iets over jezelf vertellen? Can you shortly tell something about yourself?

Ik ben Marion, orthopedagoog en Gentenaar met een passie voor planten en kruiden. In mijn vrije tijd spendeer ik heel veel tijd in de keuken. Niet per se om gerechtjes klaar te maken, maar wel om te experimenteren met recepten voor natuurlijke verzorgingsproducten. Daarnaast probeer ik twee keer per week te lopen en hou ik ervan om koffietjes (en thee) te gaan drinken in het Gentse met vriendinnen.

I am Marion, remedial educationalist and Gentenaar with a passion for plants and herbs. In my free time I spend a lot of time in the kitchen. Not necessarily to prepare dishes, but to experiment with recipes of natural care products. In addition, I try to walk twice a week and I enjoy drinking coffee (and tea) in Ghent with friends.

2. Wat is "Marion Maakt" en wat is het verhaal erachter? What is "Marion Maakt" and what is the story behind? ‘Marion Maakt’ is eerder een impulsieve beslissing, de beste die ik ooit maakte! Twee jaar geleden volgde ik een cursus Herborist aan het CVO in Gentbrugge. Ik werd meteen geboeid door wat de natuur ons te bieden heeft. Ikzelf heb een extreem gevoelige huid. Ik ben allergisch aan vanalles en nog wat: shampoo, deo, tandpasta, wasproduct, enz. Door natuurlijke producten te gebruiken ben ik verlost van al die verveelende uitslag en jeuk!

Een vriendin van mij vroeg een jaar later of ik een workshop wou geven bij haar in het jeugdhuis. Ik wou dit wel eens proberen en ik vond het fantastisch! Het was zo leuk om mijn passie met andere te kunnen delen en hun mee te nemen in de kruidenmagie. Op die avond is ‘Marion Maakt’ ontstaan. De fijne feedback zorgde ervoor dat ik meteen wou verder doen.

'Marion Maakt' is rather an impulsive decision, the best I ever made! Two years ago I followed a herborist course at the CVO in Gentbrugge. I was immediately fascinated by what nature has to offer us. I have extremely sensitive skin. I am allergic to anything and everything: shampoo, deodorant, toothpaste, laundry product, etc. By using natural products, I am relieved of all that annoying rash and itching!

A friend asked me a year later if I wanted to give a workshop with her in the youth house. I gave it a try and loved it! It was so nice to share my passion with others and to take them with me in the world of herbal magic. On that evening 'Marion Maakt' was created. The great feedback made me want to continue immediately.

3. Wat is jouw missie met "Marion Maakt"? What is your mission with "Marion Maakt"? Ik wil mensen op een leuke en laagdrempelige manier bewuster maken van de schadelijke impact van vele (verzorgings)producten op de natuur en huid. Ik wil hen tonen dat het ook anders kan en helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. En dit alles zonder belerend over te komen. Nobody’s perfect! Ik werd ook niet op 1 dag nature’s best friend en heb nog steeds werkpunten. Het gaat mij vooral om de ontmoeting en fijne ervaring.

I want to make people more aware of the harmful impact of many (care) products on nature and skin, in a fun and accessible way. I want to show them that things can be done differently and do not have to be difficult at all. I did not become nature's best friend in one day and I still have work points. I am primarily interested in meeting like-minded peers and having a great experience.

4. Wat maakt "Marion Maakt" anders? What makes "Marion Maakt" different? Géén geitenwollen sokken bij mij! Ik wil de mensen tonen dat bewuster leven ook hip kan zijn en helemaal niet saai is. Een persoonlijke aanpak staat bij mij centraal. Tijdens mijn workshops probeer ik iedereen zo goed mogelijk te helpen. Onze huid is uniek, dus 1 recept dat voor iedereen past, bestaat niet. Achteraf mogen de deelnemers mij steeds contacteren met vragen waar ik zo uitgebreid mogelijk probeer op te antwoorden.

No goat wool socks with me! I want to show people that a more conscious life can be hip and not boring at all. A personal approach is central to me. During my workshops I try to help everyone as well as possible. Our skin is unique, so one recipe that fits everyone does not exist. Afterwards, the participants can always contact me with questions that I try to answer as extensively as possible.

5. Wat zijn de uitdagingen met "Marion Maakt"? What are the challenges with "Marion Maakt"? Ik werk momenteel fulltime. ‘Marion Maakt’ is mijn bijberoep (en passie). Beide combineren loopt niet altijd van een leien dakje. Daar zit zeker nog een uitdaging. Zo zou ik graag ook werk maken van een DIY-pagina op mijn website om zo ook na/voor de workshops mensen te kunnen inspireren, maar momenteel is dit nog niet haalbaar. Ook aan mijn ‘social media skills’ zal nog gewerkt moeten worden . Voor ‘Marion Maakt’ had ik geen instagram en vergat ik mijn gsm wel elke dag ergens. Maar ik ben op de goede weg!

I currently work full-time. 'Marion Maakt' is my secondary occupation (and passion). Combining both does not always go smoothly. There is certainly another challenge. I would like to work on a DIY page on my website in order to be able to inspire people, but at the moment this is not yet feasible. My 'social media skills' will also have to be worked on. Before 'Marion Makes' I did not have an Instagram profile and I forgot my mobile every day somewhere. But I am on the right track!

6. Waar kunnen we de workshops vinden? Where can we find the workshops? Op mijn website marionmaakt.be en FB-pagina vind je het aanbod workshops terug. Momenteel geef ik workshops in Gent, Eeklo, Kortrijk en Roeselare. Ik heb vier workshops in de aanbieding: (1) Natuurlijke cosmetica, (2) Natuurlijke lichaamsverzorging, (3) Natuurlijke kruidenshampoo en conditioner, (4) Natuurlijke poetsproducten.

On my website marionmaakt.be and FB-page you can find the range of workshops back. At the moment I gave / give workshops in Ghent, Eeklo, Kortrijk and Roeselare. I have four workshops on offer: (1) Natural cosmetics, (2) Natural body care, (3) Natural herbal shampoo and conditioner, (4) Natural cleaning products.

7. Wat zijn jouw favoriete eco-hotspots in Gent? What are your favorite hotspots in Ghent? Heb je even? You have a while? Gent bruist! Barbiet, BEO Versbar en Versmarkt, Gu-i, Moor&Moor, Just hazel (kleding), MieVie, Take 5, Fin du Jour (aanrader voor natuurlijke make-up! Jane Irendale is the best), NEST, O’YO, Madam Bakster, Lokaal, enz.

8. Wie volg je op je sociale mediakanalen die je inspirerend vindt? Who do you follow on your social media? Personen/organisaties die met duurzaamheid bezig zijn, spreken mij enorm aan: People/organisations who work around sustainability: Annedrake.be, happyskinkitchen, Miuxua_the.green.choice, onverpakt, ohne_ghent, karolas_kitchen, diysoapnaturalcosmetics, just.hazel,fasion.food, levenzonderafval, zoe_zolea, evavzw, …

Meer info over Marion Maakt/More info on Marion Maakt: marionmaakt.be


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.ecoCopyright © 2021 Mixua - all rights reserved - hello@mixua.be - BE0733 569 923 (België)