• Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon

Hoe ecologisch en duurzaam mijn kleren wassen?


"Ecologisch mijn kleren wassen? Wat is dat?" Ja, wij vroegen het ons ook af, gingen op zoek naar producten en testten het uit!

Dit is het resultaat:


Vroeger waste ik mijn kleren met de gekende merken die te vinden zijn in elke supermarkt, maar naarmate ik stap voor stap bewuster wou consumeren, ging ik op zoek naar duurzame alternatieven. Ik ben eerst overgeschakeld op Ecover, ondertussen ook super bekend en vaak het enige (meer) ecologisch alternatief in de supermarkt.


Ondertussen heb ik een low-waste alternatief ontdekt. Hierover wil ik jullie graag vandaag vertellen. Dit alternatief is namelijk de wasnoten (ook wel wasschillen genoemd). Het zijn gedroogde schillen van de Sapindus boom, een boom dat o.a. groeit in het Himalaya gebergte.


Hoe werken deze schillen precies? Wanneer de schillen in contact komen met water komt er een natuurlijke zeep vrij (saponine) die efficiënt is om onze kleren mee te wassen.


Bij de wasnoten van het merk Seepje wordt een klein, katoenen zakje bij geleverd en hier steken we 3 à 4 nootjes in. Het zakje doen we goed dicht en steken het in de wastrommel samen met de vuile was. Het is geschikt om te wassen op 30° , 60° en 90°. Het is ook bruikbaar voor wit, wol of zijde. Dit zakje met de drie nootjes kan je bovendien nadien nog twee keer hergebruiken! Nadien kan je de noten bij het GFT doen of in de composthoop.


De schillen hebben geen geur of geven ook geen geur af. Wens je graag jouw was een geurtje te geven, dan kan je in het bakje van de wasverzachter een vijftal druppels etherische olie bijvoegen (naar keuze). Ik raad je lavendel aan, of dennenboomgeur.


Persoonlijk ben ik erg tevreden met het resultaat. Alleen als de kleren erg vuil zijn met bv. modder of als ze stinken naar rook, dan wissel ik af met Ecover. Voor witte was, breng ik nog extra wat bicarbonaat aan.


We zijn fan van Seepje omdat ze aan maatschappelijk verantwoord ondernemen doen. Zo werken ze fairtrade en laten ze al hun ingrediënten verschepen onder “The Good Shipping Program” om de CO2 impact te compenseren. Voor de productie doen zij beroep op sociale maatwerkbedrijven.


Daarnaast is de wasbal van EcoEgg ook een zeer interessant en efficient wasmiddel/waspoeder.


Je stopt deze gewoon in de wasmachine en hebt verder geen ander wasmiddel meer nodig. De twee types van minerale pellets die zich in het ei bevinden gaan aan het werk en produceren krachtig (maar natuurlijk) reinigende schuim die je kleding goed schoonmaakt. Ze zijn ook navulbaar.

De EcoEgg is dermatologisch getest en zelfs uiterst geschikt bevonden voor de (erg) gevoelige huid. De EcoEggs kunnen veilig worden gebruikt voor alle wasmachines. Het is gemaakt van zacht, duurzaam rubber en is daarom eenvoudig te gebruiken in je machine.


Hoe gebruiken? Steek de wasmachine vol en leg het wasei bovenop de was. Stel de machine in tussen de 30 en 60 graden en klaar is kees!


Ecoegg verandert de pH van het water, waardoor de was natuurlijk zacht voelt, er is dus geen wasverzachter nodig. Als je toch wasverzachter wil gebruiken is dat geen probleem voor het wasei. Stop je wasmachine niet te vol, het ei heeft ruimte nodig om te bewegen in de trommel.


Geen waterbesparing programma gebruiken, want het ei heeft water nodig om goed te functioneren. 1 wasei (met pellets) is goed voor 70 wasbeurten!De producten die we vermelden kan je hier vinden: wasnoten Seepje neutrale geur, wasnoten Seepje lavendel geur, wasnoten Seepje dennenolie geur, wasei EcoEgg frisse linnen, wasei EcoEgg parfumvrij.Meer ecologische producten of adresjes kan je vinden in de Mixua online ontdekkingsgids. Om meer inspiratie en tips op te doen, kan je ook meekomen op een van onze Eco Tours.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco


Copyright © 2021 Mixua - all rights reserved - hello@mixua.be - BE0733 569 923 (België)