• Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon

12 tips om duurzaam thuiswerken leuk en makkelijk te makenOm duurzaam thuiswerken leuk en makkelijk te maken, zal je op zoek moeten naar een paar veranderingen. Wat kun je doen om energie te besparen? Hoe houd je het vol om veel tijd thuis te spenderen in plaats van op kantoor? In dit artikel lees je er alles over!


Energie besparen bij het thuiswerken


Als je thuis werkt betekent dit dat je ook meer energie verbruikt. Gelukkig zijn er manieren om energiekosten te besparen en duurzamer te werken.


Geen volle waterkoker voor een kopje thee


Een waterkoker kan nogal wat stroom verbruiken. Het is daarom raadzaam om je energieverbruik in de hand te houden wil je duurzaam thuiswerken. Zoals hier al is aangegeven kun je het beste de waterkoker niet te vol maken.


Andere tips voor het duurzaam gebruik van de waterkoker zijn:


  • Stop voortijdig de waterkoker als het water al heet genoeg is.

  • Ontkalk je waterkoker af en toe, hierdoor kookt het water een stuk sneller.

  • Gebruik een theemuts als je meerdere kopjes thee na elkaar wil drinken.

  • Schaf een energiezuinige waterkoker aan.


Zet apparaten uit die op standby staan


Wist je dat apparaten die op standby staan, alsnog stroom verbruiken? Denk aan tv’s, maar ook je laptop als je het niet gebruikt staan op standby. Door apparaten in huis regelmatig echt uit te zetten kun je besparen op de elektriciteitskosten.


Deuren sluiten


Je hebt het waarschijnlijk niet eens door, maar het is echt onnodig om ruimtes te verwarmen waar je de dag niet spendeert.


Probeer daarom de radiator alleen aan te zetten in de kamer waar je werkt. Sluit wel alle tussendeuren goed, anders duurt het veel langer voordat de ruimte warm is.


En dat kost natuurlijk veel energie.


Gevoel van tocht


Voel je koude lucht over de vloer, dan hebben de meeste mensen de neiging om de verwarming hoger te zetten. Helaas kost dit meer energie en los je het probleem niet echt.


Voelt het tochtig bij de ramen en bij de deuren, zelfs als die gesloten zijn? Zorg voor tochtstrips rondom de buiten- en binnendeuren/ramen om een koude luchtstroom te voorkomen.


Zet de thermostaat op een acceptabele temperatuur


Het is belangrijk om de verwarming niet te hoog te zetten als je gaat werken. Als je aan het werk bent krijgen de meeste het mensen het al warmer. Dit is ook het geval als je zittend werk doet.


Een goede temperatuur voor op de bank ligt rond de 20ºC , terwijl een goede werktemperatuur rond de 18ºC ligt.


En als de verwarming iets lager zet, scheelt dat op jaarbasis flink op de energierekening. Zet de thermostaat ‘s nachts op 15ºC of 16ºC en tijdens het werken op 18ºC. Alleen als je op de bank ploft de verwarming op 20,5ºC bespaar je €125 per jaar.


Deze besparing is wel afhankelijk van hoe goed de verschillende delen van je huis zoals de vloer en de muren zijn geïsoleerd.Gebruik je laptop


Laptops zijn relatief duurzaam in vergelijking met een normale computer. Laptops hangen ook niet de hele dag aan de stroomkabel in tegenstelling tot een normale computer. Het beste is om je laptop volledig op te laden en vervolgens leeg te laten lopen.


Dit doet de accu veel goeds. Daarnaast heeft bijna elke laptop de mogelijkheid om een energiebesparende stand in te schakelen.


Gebruik daglicht om energie te besparen


In plaats van de lampen overdag aan te zetten, is het natuurlijk veel duurzamer om de gordijnen te openen. Kies voor een werkplek waar het grootste deel van de dag natuurlijk licht naar binnenvalt.


Duurzaam thuiswerken begint bij bewustwording en daarom is het een goed idee om gebruik te maken van de dingen die je hebt.


Op deze manier warmt de kamer ook al op natuurlijke wijze op en vang je twee vliegen in één klap.


Thuis werken volhouden


Duurzaam thuiswerken heeft veel voordelen. Je moet er echter wel plezier in hebben. De volgende tips zorgen ervoor dat je lichaam het volhoudt.


Ergonomische werkplek thuis


Een goed functionerende werkplek is zo ingedeeld dat hij van alle gemakken is voorzien. Neem dus een goede stoel op de juiste hoogte in een rustgevende ruimte.


Wanneer jouw werkplek een rotzooi is en je nergens comfortabel zit gaat je productiviteit omlaag.


Vaste werkplek


Naast het hebben van een comfortabele werkplek, wordt het aangeraden om een vaste werkplek te kiezen. Dit zorgt ervoor dat je je makkelijker aan het werk kunt zetten.


Het is ook slim om een kamer tot thuiskantoor te bombarderen. Dit helpt niet alleen om werk en privé enigszins gescheiden te houden, maar ook met de energieverbruik.Zorg voor een goede middagpauze


Op het werk neem je ook altijd een middagpauze, dus waarom zou je dit thuis niet doen? Het vindt niet voor niets plaats op kantoor, je kunt je even helemaal afschakelen van het werk.


Het is dus belangrijk om dit thuis niet over het hoofd te zien.


Werk volgens een gepland rooster


Als je je vasthoudt aan een gepland rooster, zal je merken dat je meer gedaan krijgt. Vooral thuis is het belangrijk om dit aan te houden, omdat er vaak meer impulsen zijn die niet met werk te hebben.


Dit artikel werd geschreven door Warmerhuis.beOp zoek naar meer tips & tricks voor een ecologische levensstijl? Ecologische producten en adresjes in jouw buurt kan je in de Mixua online ontdekkingsgids vinden. Maak er anders een ervaring van en kom mee op een van onze Eco Tours!Meer inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco


Copyright © 2021 Mixua - all rights reserved - hello@mixua.be - BE0733 569 923 (België)