11 zero-waste workshops in Antwerpen

Ben je op zoek naar een zero-waste workshop, inspiratiesessie of informatiesessie voor jouw team of jezelf in Antwerpen? Dan ben je hier aan het goede adres ;) Wij lijsten hier 11 verschillende op die jou beslist zullen inspireren en zin geven om aan de slag te gaan. We hebben ook een lijst gemaakt van zero-waste workshops in Gent en Brussel.


zero-waste inspiratiesessie informatiesessie teambuilding in Antwerpen Mixua

1) Hoe met zero-waste beginnen thuis of op kantoor? door Mixua

Je wil graag jouw ecologische voetafdruk verminderen, maar weet niet goed hoe te beginnen of je hebt frisse inspiratie nodig? Tijdens deze inspiratiesessie geeft de eco-gids van Mixua allerlei handige en leuke tips & tricks die je zin geven om aan de slag te gaan. Beschikbaar voor groepen (als bv. teambuilding). Meer info.


Ook beschikbaar:

Hoe jouw kleerkast meer zero-waste maken? Weetjes, feiten en anekdotes specifiek voor een duurzamere kleerkast. Meer info.

Hoe jouw badkamer meer zero-waste maken? Weetjes, feiten en anekdotes specifiek voor een duurzamere badkamer. Meer info.ecologische inspiratiesessie informatiesessie teambuilding antwerpen belgie

2) Ontdek de nieuwste 'easy swaps' of ecologische alternatieven door Mixua

De laatste jaren zijn er heel wat duurzame producten toegankelijker geworden die ons helpen ecologischer leven. Denk bv. aan bokashi, shampoo bars, loofahs of poetsproducten in pods. Wij leggen je graag alles hierover uit. Laat je verrassen en verleiden! Deze inspiratiesessie is beschikbaar voor groepen (als bv. teambuilding). Meer info.DIY ecologische inspiratiesessie informatiesessie als teambuildings Antwerpen Belgie

3) Hoe zero-waste shoppen in een gewone supermarkt? door Mixua

Verpakkingsvrije winkels zijn hip en trendy, maar vaak ver gelegen als je niet in een stad woont. Gelukkig kan je ook zero-waste of low-waste kopen in een gewone supermarkt. Hoe? Dat legt Mixua graag uit aan de hand van tips & tricks en voorbeelden. Deze inspiratie-en informatiesessie is beschikbaar voor groepen (als bv. teambuilding). Meer info.


4) Wat is de Bokashi en hoe gebruik je het? door Mixua

30% van ons restafval is organische afval dat kan worden gecomposteerd, maar dit is vaak niet evident als je geen tuin hebt. Gelukkig biedt de Bokashi een oplossing. Met deze methode kan je je restafval een tweede leven geven zonder nare geurtjes of last van vliegjes in een kleine ruimte. Bovendien kan je veel meer soorten voedsel composteren dan wat mogelijk is bij een wormenbak of tuincompost. Graag legt Mixua uit wat het is en hoe het precies werkt. Je kan nadien direct aan de slag. Deze informatiesessie is beschikbaar voor groepen (als bv. teambuilding). Meer info.DIY zero-waste workshops teambuildings Antwerpen De Groene Stadshut Belgie

5) Maak je eigen natuurlijke huishoudelijke producten door De Groene Stadshut

Tijdens deze workshop leer je om zelf kuisproducten te maken met natuurlijke producten die veel beter zijn voor de gezondheid én voor het milieu. Bovendien zijn ze veel goedkoper dan wat je meestal in de winkel koopt.


Je leert om zelf wasmiddel, allesreiniger en vaatwaspoeder te maken. Heb je zelf geen vaatwasser in huis? Dan is zelfgemaakt vaatwaspoeder misschien het ideale cadeautje om te schenken? Verder leer je allerlei andere eenvoudige tips en receptjes voor een natuurlijke poetsbeurt. Ga thuis gerust al op zoek naar bokalen en flessen om je kuisproducten in te bewaren. Je krijgt op het einde van de workshop een samenvatting doorgestuurd met de recepten. Meer info.


zero-waste workshop teambuildings Antwerpen fermenteren De Groene Stadshut

6) Fermenteren voor beginners door De Groene Stadshut


Fermenteren is een van de oudste manieren om voedsel te bewaren. Gefermenteerde groenten bevatten veel goede bacteriën die onze darmflora stimuleren. Bovendien zijn ze voedzamer dan het oorspronkelijke product omdat de voedingsstoffen beter opneembaar zijn in ons lichaam. Tijdens deze workshop ontdek je hoe je bvb. wortels kan fermenteren of hoe je zuurkool kan maken. Meer info.


zero-waste workshop teambuilding Antwerpen De Groene Stadshut manden weven

7) Manden weven met fietsbanden door De Groene Stadshut


Ga creatief aan de slag tijdens deze workshop waar je een tweede leven geeft aan kapotte fietsbanden. Via een gemakkelijke vlechttechniek creëer je originele manden, leuk als interieurdecoratie of geschenk. Ideaal voor mensen die graag met hun handen prutsen. Je hebt enkel een schaar en fietsband nodig. Meer info.


zero-waste workshops teambuildings antwerpen hout Hou’tHart

8) Houten vogelhuisjes / meditatie-bankjes maken met Hou’t Hart


Nagelen, kloppen, lijmen.. maak je eigen vogelhuisje dat daarna ook kan gebruikt worden als meditatie-bankje. De deelnemers maken kennis met het circulaire denken en met duurzaam werken. Hou't Hart werkt enkel lokaal en met recuperatiehout. De groep wordt uitgedaagd om stil te staan bij hun ecologische voetafdruk. Indien mogelijk verzamelen de deelnemers zelf het nodige constructiemateriaal. Hou't Hart zorgt voor de nodige machines en handgereedschap. Trouwens, Hou't Hart kan met de klant maken wat hij/zij wil. Van vogelhuisje tot 'tiny house' en alles daartussen. Meer info.


zero-waste workshop teambuilding Antwerpen De Groene Stadshut art journal

9) Scrapbooks voor paperlovers door De Groene Stadshut


Maak jouw eigen 'art journal'. Wat is dit? Wel, het is een combinatie van boekbinden (op een basis manier) en collage. Verzamel oude strips, magazines, kaarten of leuk papier en recycleer het tot een collage kunstboek. Ideaal voor creatievelingen en kids. Meer info.houtsnijden lepels zero-waste workshop teambuildings Antwerpen Hausgemacht

10) Houten lepels snijden door Hausgemacht


Hausgemacht neemt je mee in de wereld van het houtsnijden. Je komt meer te weten over verschillende houtsoorten, het gebruik van de twee basismessen voor houtsnijden en de bijhorende snijtechnieken en het mooi afwerken van je snijwerk. Meer info.DIY bloemschikken workshop teambuilding antwerpen belgie Atelier Olala

11) Workshop schik je eigen droogboeket door Atelier Olala


Hou je van bloemen maar maak je er zonde van om na twee weken je boeket in de vuilbak te gooien? Doe mee met deze workshop en geniet eindeloos lang. Duurzaam en mooi. Atelier Olala zorgt voor een vaas, droogbloemen, hapjes en drankjes. Geniet van een moment voor jezelf en ga naar huis met een pronkstuk. Meer info. (Mechelen, Bonheiden)Jouw zero-waste workshop graag erbij in deze lijst? Mail naar hello@mixua.be met info over jouw workshop.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco