8 tips om 'eco' te kopen in een supermarkt


8 tips om eco-vriendelijker te shoppen in een gewone supermarkt, Mixua

De meesten van ons wonen niet in de buurt van een verpakkingsvrije winkel. We kopen het grootste deel van ons eten in een gewone supermarkt. En hier is het een uitdaging om plasticvrije, biologische of lokale producten te vinden. De meeste producten worden industrieel geproduceerd, meestal verpakt in plastic en mogelijk bespoten met kleurstoffen om er aantrekkelijker uit te zien. Lekker...

Sommige producten hebben duizenden kilometers gereisd vanuit verre, exotische landen, zoals citroenen uit Argentinië of bananen uit Ecuador. Maar gelukkig is er steeds meer informatie over waar ons voedsel vandaan komt en als het al dan niet 'eco' is. Hier mijn tips!

bio, lokaal, fairtrade, zero-waste groenten en fruit, Mixua, Gent

1. De perfecte appel bestaat niet

We staan in de supermarkt en hebben de keuze tussen: een appel die lokaal maar niet zero-waste is, of een appel die wel zero-waste is maar niet lokaal, of een appel die biologisch is maar niet fairtrade. Wat is de beste keuze?

Ecologisch leven is vaak niet zwart/wit. En helaas bestaat de perfecte appel vaak niet in een gewone supermarkt. Daarom probeer ik bij alle producten die ik koop, dat het ofwel zero-waste is, ofwel biologisch, of fairtrade of lokaal. En hoe meer van deze aspecten, hoe beter ;)

2. Wat is de oorsprong?

Wist je dat volgens de Belgische wetgeving, alle Belgisch gekweekte groenten en fruit moeten worden uitgestald in blauwe bakken? Gemakkelijk om dan te weten te komen waar het vandaan komt, maar jammer genoeg wordt dit niet altijd nageleefd. Als ik de keuze heb tussen wortelen uit België uit wortelen uit Nederland, dan ga ik voor de meest lokale. Zoveel mogelijk probeer ik eten geïmporteerd buiten Europa te vermijden.

bio, lokaal, zero-waste, fairtrade eten in Gent, Brussel, Antwerpen, Mei Plasticvrij, Mixua

3. Zoveel mogelijk bulk (plasticvrij)

Jij hebt zeker ook al komkommers gezien die volledig verpakt zijn in plastic? Of gesneden ananas stukjes individueel verpakt in plaats van de hele ananas? Daar krijg ik toch de kriebels van! Ik maak dat ik altijd twee of drie plastic zakken meepak van thuis. Zo hoef ik er geen nieuwe te nemen in de supermarkt. Gelukkig worden er in sommige supermarkten veel groenten en fruit in bulk aangeboden. Als er zowel tomaten in bulk als in plastic verpakt zijn, neem ik die dat in bulk worden aangeboden.

Onderschat de impact van jouw keuzes niet. Als we massaal tomaten verpakt in plastic stoppen kopen, dan zal de supermarkt dit ook stoppen. Anders verliezen zij geld. En geloof mij dat dit wekelijks wordt opgevolgd en geëvalueerd.

seizoensgebonden fruit en groenten Belgie ecologische tips

4. Het belang van seizoensgebonden groenten en fruit

We zijn zo gewend om een grote variëteit aan voedsel te hebben in een supermarkt, dat we vergeten welk voedsel seizoensgebonden is. Seizoensgebonden eten heeft veel voordelen: het is vers en rijp, en bevatten daarom meer voedingsstoffen, het is goedkoper omdat het bvb. geen extra meststoffen nodig heeft om te produceren, en bovendien energiezuiniger omdat het vaak niet in serres moet worden geproduceerd.

Dit is de reden waarom bananen vaak groen toekomen in de winkel, of waarom tomaten geen smaak hebben.

ecologische zuivel tips Belgie vrije uitloop eieren

5. Mijn grootste uitdaging: vlees en zuivel

Plastic heeft natuurlijk het voordeel dat het dient om de houdbaarheid te verlengen. Zonder plastic zou vlees slechts twee dagen goed blijven, met plastic misschien een week. Persoonlijk eet ik bijna niets meer van vlees, maar mijn vriend wel. Voor hem ga ik dan naar de slager die naast de supermarkt ligt (handig!). Ik vind dit voordeliger omdat ik dan vraag om het in papier in te pakken en dan vraag ik ook of het bio is en lokaal. Dit is info dat ik anders niet zou kunnen hebben.

Ik heb helaas geen kaas-handelaar dichtbij, dus dit moet ik dan wel in een supermarkt kopen. Hiervoor heb ik helaas nog geen oplossing gevonden. Vegan worden dan maar? ;) Mopje. Alle beetjes helpen.

Gelukkig komen eieren wel in kartonnen dozen. Wist je trouwens dat elk ei wordt gecodeerd? Elk ei krijgt een code. In deze box hieronder hadden ze allemaal code 1-BE die staat voor vrije uitloop, afkomstig uit België. Code 0 staat voor biologische kippenhouderij, deze heb ik alleen nog maar in bio-winkels gezien (niet gewone supermarkt), 2 staat voor scharrelkippen en 3 legbatterij. Zo kan je het telkens ook controleren!

zero-waste, low-waste drinks Mei plasticvrij

6. De winkelsector met waterflessen en frisdranken vermijd ik volledig

Ons drinkwater wordt meer gecontroleerd dan water in plastic waterflessen. Dus we kunnen vertrouwen dat het goede kwaliteit is. Van thuis uit hebben we nooit veel frisdranken gedronken, dus gelukkig heb ik die gewoonte ook nooit opgebouwd. Uiteindelijk is het ook gewoon water, suiker, smaakstof en kleurstof.. Geef mij maar gewoon een lekker glaasje kraanwater!

natuurlijke cosmetica, gezonde cosmetica, zero-waste cosmetica Belgie ecologische tips

7. Natuurlijke persoonlijke verzorging

Nog een andere uitdagende winkelcategorie: cosmetica. Deze winkelsector is gedomineerd door grote corporaties - zoals L'Oreal en Nivea - die puur kijken naar kapitaal en winst, zonder de gevolgen voor mens, dier of natuur op te wegen. Ik heb nog voor zo een corporatie gewerkt, dus ik spreek uit ervaring.

Hier is plastic onmogelijk te vermijden, hoewel er wél veel plasticvrije producten bestaan. In duurzame webshops zoals deze van Blijzonder, HOST en The Soul Store kan je bijvoorbeeld shampoo bars vinden, deodorants, tandenborstels, scheermesjes en herbruikbare pads om make-up te verwijderen. Deze producten zijn efficiënt, fairtrade en biologisch.

ecologisch kopen supermarkt tips

8. Ontdek duurzame adresjes in jouw regio

Om je te helpen duurzame adresjes en producten in jouw buurt te vinden, hebben we een online ontdekkingsgids gemaakt! Je kan filteren op regio en soort product. Je vindt er webshops, fysieke shops, workshops en verblijfplaatsen. Wil je graag de eco-vriendelijke adresjes in Gent, Antwerpen of Brussel ontdekken? Dan kan je meekomen als teambuilding op Eco Tour!


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco


Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.