top of page

8 tips voor een zero-waste keuken


zero-waste kitchen and zero-waste tools like reusable loofah

In het vorige artikel nam ik jullie mee naar de ruimte die, naar mijn gevoel, het makkelijkste is om aan te passen naar een zero waste levensstijl (de badkamer). Vandaag neem ik jullie mee naar de keuken en ik geef jullie mijn tips.


1. Koop bij een verpakkingsvrije winkel

Begin dus al je lege glazen potten bij elkaar te verzamelen en pak deze mee naar de verpakkingsvrije winkel. De pot wordt eerste gewogen en daarna kan je deze vullen met al wat je nodig hebt. Het ziet er leuk uit en je bespaart zo enorm veel verpakking. Kijk hier welke het dichtste bij jou in de buurt is:

zero-waste home (huis) and kitchen (keuken) no food waste

2. Vervang je plastic zakjes diepvrieszakjes door glazen potten en stasher bags

Glazen potten zijn perfect bruikbaar voor in je diepvries. Doet er in wat je over hebt (en in de vriezer wilt steken), maar doet de pot niet te vol. Doe het deksel er goed op en in de vriezer ermee. Daarnaast zijn stasher bags ook een goed alternatief. Deze zijn van siliconen gemaakt en talloze keren herbruikbaar. Als je hem hebt gebruikt en opnieuw wilt gebruiken, kan je deze in je afwasmachine doen of met de hand afwassen en hij is klaar voor opnieuw te gebruiken.


3. Probeer voedselverspilling te vermijden

Dit is eigenlijk de belangrijkste tip die ik je kan meegeven. Voedselverspilling is eigenlijk het slechtste wat je kan doen als je zero waste wilt leven.


Door alles op te gebruiken en restjes te verwerken, beperk je dat het wordt weggegooid. Als je een groente hebt en je weet niet wat te doen ermee, typ het in google in met "recept" erachter en je krijgt enorm veel inspiratie. Groenten die over zijn, zijn ook in elke soep wel goed en fruit is perfect te verwerken in een smoothie.vegan drink nuts melk hazelnoot zero waste keuken

4. Maak zelf je notendrinks

Dit is zo makkelijk en eigenlijk zonde dat je plantaardige melk koopt in de winkel (ik geef eerlijk toe: ik doe dit nog wel en dan voornamelijk de barista variant voor perfect opgeklopte melk). Maar eigenlijk meer als een blender heb je niet nodig voor zelf je plantaardige drinks te maken. Klik hier voor handige recepten


5. Vervang je keukenrol door een keukenvod, herbruikbaar keukenpapier of gerecycled keukenpapier

Zelf heb ik een stapeltje keukenvodden die ik gebruik voor alles op te kuisen in de keuken maar een herbruikbare keukenrol of gerecycled keukenpapier is ook handig als je een alternatief zoekt.


6. Drink minder koffie, maar meer thee

De meeste koffiemachines zijn enorm vervuilend. Zeker de gekende zoals nespresso, dolce gusto, senseo zorgen voor heel veel afval. Je kan kiezen om hervulbare koffiecapsules of herbruikbare koffiefilters te kopen zoals deze voor Nespresso of Dolce Gusto of je kan voor losse thee kiezen in de plaats. In de webshop van Oh!rganic heb je een heerlijk ruim aanbod.


natuurlijke keuken loofah plant

7. Voor de afwas

Ditch die plastic sponsjes en ga voor eentje uit loofah of voor een borstel waar je de kop van kan vervangen. Die plastic sponsjes: 1. heel veel afval, 2. ze laten microplastics los in je water en die belanden uiteindelijk ook in de oceaan. Door te kiezen voor eentje uit loofah of met een wisselbare kop heb je minder afval en is het gezonder ook voor jezelf en het milieu.


8. Meer inspiratie: online zero-waste workshop

Graag nog veel meer inspiratie? Mixua heeft een zero-waste online workshop gemaakt vol met handige tips & tricks en inspirerende gasten. Het is een leuke manier om hiermee om te gaan want elke week krijg je een module met tips en uitdagingen om aan de slag te gaan.


Bij mij is het ook niet van een leien dakje verlopen om zoveel mogelijk zero waste te leven en ik heb ook nog zelf stapjes te ondergaan. Zoals de koffie tip, dat is eentje dat ik voor mezelf ook meeneem. Maar hopelijk heb ik je kunnen inspireren om toch één ding te veranderen.Over Esmee

Esmee blogt op heartfullyconscious.be over groen, duurzaam en bewust leven met een hintje spiritualiteit. Dit trekt ze door op haar instagram.


Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco

bottom of page