• Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon

Mijn 7 favoriete plasticvrije producten in de badkamer


De badkamer is een plek van rust en persoonlijke verzorging. Maar, mijn badkamer was vroeger helemaal niet rustgevend: overal producten, allemaal in lelijk plastic, producten die ik zelfs nooit gebruikte, sterke synthetische geuren... Stap voor stap ben ik naar duurzame producten op zoek beginnen gaan.. en ik toon jou het resultaat. Nu is het echt rustgevend en staat in teken van verzorging, voor mezelf en de natuur.

In deze video toon ik jou mijn 7 favoriete, plasticvrije producten in de badkamer:


1. Ecologische tandenborstels:


Momenteel gebruik ik een herbruikbare tandenborstel van het merk Lamazuna. Wat is er speciaal aan deze tandenborstel? We gaan het handvat nooit weggooien, alleen het kopje! Het kopje kunnen we namelijk eruit klikken. Deze hoort dan bij het restafval en moet telkens nagevuld worden. Volgens tandartsen moeten we onze tandenborstel vervangen om de drie maanden.

Het handvat lijkt gemaakt van plastic, maar dat is het niet. Het is gemaakt van een combinatie van 70% Castorplant (dus plantaardig) en 30% bio-plastic. Dit is dus niet zero-waste, maar wel low-waste.


Er zijn ook bamboe tandenborstels, deze kan je dan composteren na gebruik. Pas op: het kopje van deze tandenborstels zijn vaak niet natuurlijk (synthetisch), dus alvorens de tandenborstel in de compost te doen, moeten we het kopje eruit knippen. Wil je graag een kopje die natuurlijk is, dan is deze normaal gemaakt van varkenshaar of paardenhaar.

2. Ecologische tandpastas:


Vandaag wil ik je graag vertellen over twee soorten ecologische tandpastas. Het eerste is een soort van lolly, dit is een solide tandpasta van Lamazuna. Na gebruik, blijft alleen het houten stokje over. Het is gemaakt met allemaal plantaardige ingrediënten zoals kokosolie en natriumbicarbonaat.


Hoe gaan we dit gebruiken? Eerst de tandenborstel nat maken, dan over de tandpasta wrijven en dan gewoon poetsen. Wat ik vaak doe, want ik heb graag wat meer pasta in mijn mond, ik ga er een stukje van bijten. Deze tandpasta zit er klein uit, maar gaat maandenlang mee.


De tweede tandpasta is deze van Ben & Anna. Dit lijkt meer op de 'gewone' tandpasta zoals we ze kennen, namelijk een pasta (crème). Het is een zachte textuur. Opnieuw is dit gemaakt van natuurlijke plantextracten in. Er zijn verschillende formulaties: de whitening tandpasta met munt, tandpasta voor gevoelige tanden, tandpasta met houtskool die de tanden ook witter maakt op een natuurlijke manier en de tandpasta sinaas met fluor geschikt voor gevoelige tanden en kinderen vanaf 5 jaar.

Na gebruik hebben we alleen nog het glazen bokaaltje over en het aluminium deksel, die allebei kunnen gerecycleerd worden.3. Ecologische deodorants:


Een eerste ecologische deo die ik jullie graag toon vandaag in de solide deo van Lamazuna. Hoe gaan we dit gebruiken? Ik maak het gewoon een beetje nat onder de kraan en dan breng ik het aan. Een fijn laagje is voldoende, het is niet nodig om te wrijven. Dan gebruik je meer dan dat nodig is.


Het bevat opnieuw natuurlijke plantenextracten, o.a. essentiële palmarosa olie, dit ingrediënt zal bacteriën voorkomen die de nare geurtjes veroorzaken. Ik ben hier heel tevreden van, het is klein, waardoor het handig is om mee te nemen, ook op reis, omdat het in solide vorm is. Ookal is het klein, het gaat maandenlang mee!


Ik ben ook fan van de deodorants van We Love The Planet, zij hebben twee varianten: in crème vorm in blik of in solide vorm in stickvorm (kartonnen tube). De crèmedeodorant Sweet Serenity bijvoorbeeld heeft een subtiele geur van rozenolie met honing en zachte kruiden. De zachte crème is makkelijk smeerbaar, wordt snel opgenomen in de huid en verstopt de poriën niet. Het helpt om op een natuurlijke manier fris te blijven. Het ontgeurende ingrediënt is zuiveringszout, dat op natuurlijke wijze geurtjes neutraliseert. Er zijn heel wat varianten en verschillende zachte geuren.
4. Ecologische shampoos:


Ik heb lang de solide shampoo gebruikt van Lamazuna. Het zit er misschien niet sexy uit, maar ik vind deze wel geweldig en efficiënt! Met deze shampoo ziet mijn haar er veel voller uit, heeft meer volume en is minder snel vettig. Dit gaat ook maandenlang mee. Hoe gaan we dit gebruiken? Onder de douche of bad wanneer jouw haar nat is, even wrijven op het haar en dan begin het lichtjes te schuimen. De formulaties van Lamazuna zijn volledig natuurlijk met plantenextracten.


Momenteel ben ik de solide shampoos van Helemaal Shea aan het gebruiken. Alle producten van dit natuurlijke zeepmerk zijn handgemaakt door Rimke, in haar kleine atelier in Nederland. Rimke gelooft in de superkrachten van sheabutter en gebruikt dit product als hoofdingrediënt in al haar soapbars. Alle producten zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten, vrij van palmolie en vegan.


Ook heb ik van veel mensen de shampoobar van Savonke aangeraden gekregen. Deze bevatten alleen essentiële, biologisch afbreekbare ingrediënten om het haar op een natuurlijke, gezonde manier te wassen. Dit kleinschalig bedrijfje ontwerpt met veel zorg handgemaakte shampoo- en conditionerbars. De producten zijn gebaseerd op het 'less-is-more' principe: enkel natuurlijke, gezonde ingrediënten om het beste in je haar naar boven te halen.


Het kan zijn dat je haar moet wennen aan natuurlijke haarzepen (in plaats van 'normale' chemische zepen), dus je misschien moet je een aantal weken een natuurlijke zeep gebruiken voordat je het hoogste potentieel bereikt.
5. Ecologische conditioners:


Ik heb lang haar en vind het belangrijk om het goed te hydrateren en voeden. Daarvoor gebruik ik geen conditioner maar een olie. Ik gebruik de arganolie van les Savons de Lyna. Het flesje is herbruikbaar en hervulbaar in de winkel Les Savons de Lyna.


Een andere goede optie is de droge olie L'Huile van CÎME. De olie heeft een heerlijke warme geur van noten, rozenbottel en abrikoos. Deze olie is een delicate samenstelling van 6 natuurlijke olieën en daardoor heel rijk aan natuurlijke vetten, vitaminen en anti-oxidanten. De olie heeft een diep voedende, hydraterende en herstellende werking. Haarbreuk wordt verminderd en de lokken krijgen een prachtige glans.
6. Wasbare make-up pads:


Vroeger gebruikte ik 4 wegwerpkatoenen pads per dag ( 2 ‘s morgens en twee ’s avonds). Op één jaar zijn dat veel wegwerp-katoenen pads… Dus ik ben heel blij dat ik hiervoor nu ook een ecologisch alternatief gevonden heb, namelijk de wasbare make-up pads van Lamazuna of deze van Bambaw.


De wasbare wattenschijfjes van Bambaw zijn gemaakt van duurzame bamboevezels, reinigen doeltreffend en voelen heerlijk zacht aan op de huid. Ze kunnen eenvoudig worden gewassen in de wasmachine op met de hand met een beetje zeep. Ze worden geleverd met een waszakje, zodat je ze tegelijkertijd kan wassen met andere was op 40°C tot 60°C.


7. Ecologische wattenstaafjes

Je weet misschien dat plastic oorstokjes gaan verboden worden omdat ze zoveel vervuiling veroorzaken. Er bestaan verschillende alternatieven zoals de oriculi van Lamazuna en the wattenstaafjes van The Humble Co.

De oriculi van Lamazuna is gemaakt van bamboe en is antibacterieel. De bedoeling is om het overtollig oorsmeer weg te doen met het uiteinde dat de vorm heeft van een lepeltje. Nadien kunnen we dit gewoon reinigen met wat water en hergebruiken. Medisch bekeken is dit oorlepeltje veiliger om te gebruiken dan zijn wegwerpbare variant omdat het het oorsmeer niet dieper het oor in duwt. Het gekleurde bolletje bovenaan is gemaakt zodat je onderscheidt kan maken tussen verschillende oorlepeltjes in één gezin.


De wattenstaafjes van The Humble Co zijn gemaakt uit bamboe en gecertificeerd biologisch katoen. The Humble Co. werd opgericht in 2013 door tandartsen. Zij zochten naar producten voor tandhygiëne die, naast dat het kwalitatief goede producten zijn om de tanden te verzorgen, ook goed zijn voor het milieu. Naast het feit dat hun producten zo ecologisch mogelijk geproduceerd worden steunen ze projecten voor kinderen in nood.


Ik hoop dat je dit artikel nuttig vond! Meer ecologische adresjes en producten in jouw regio kan je vinden in de Mixua online ontdekkingsgids. Of, maak er een ervaring van en kom mee op een van onze Eco Tours!Meer inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco


Copyright © 2021 Mixua - all rights reserved - hello@mixua.be - BE0733 569 923 (België)