• Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon

5 tips om papierverspilling te vermijden


Papier is zo alomtegenwoordig aanwezig in ons leven dat we er vaak niet bij stilstaan vanwaar het komt, hoe het gemaakt is en als het wel in respect met mens en natuur is gedaan? We gebruiken papier vaak éénmalig, hoewel het enorm veel energie, water, pesticides, herbicides en transport vergt om dit te produceren. Klink niet zo goed hé? Wij zijn op zoek gegaan naar alternatieven!

Bekijk de video hier:

Wanneer je niet weet als iets ecologisch is of niet, is het altijd handig om even de RRRR-methode erbij te halen. Het gaat hier over 'refuse' (weigeren), 'reduce' (verminderen), 'reuse' (hergebruiken) en 'recycle' (recycleren). Met deze vier stappen kunnen we al veel papier en grondstoffen besparen.


Refuse: Kunnen we onnodig papierverbruik voorkomen? Hoe?


Reduce: Waar / op welk vlak kunnen we papierverbruik verminderen?


Reuse: Kunnen we papier hergebruiken?


Recycle: Als je niet anders kan dan papier te gebruiken, laten we dan kiezen voor gerecycleerd papier.


Deze methode kan je natuurlijk voor veel meer gebruiken dan je papiergebruik, je kan het toepassen op elk aspect van je levensstijl, voor elk product die je in huis hebt en voor elke ruimte in je huis.


Op mijn zoektocht, ben ik de Bambook tegen gekomen, dit is een herbruikbare notitieboek. Dit product past zowel bij 'reuse' als 'reduce'.


De kaft van de Bambook is gemaakt uit bamboe. Het bevat geen papier, maar bestaat uit uitwisbare bladeren. De voorkant van elk blad bevat lijntjes, de achterkant is volledig blanco. Handig voor het maken van notities, tekeningen of to do-lijstjes - thuis, onderweg of op het werk. Ik schrijf graag eerst het boekje vol en wanneer ik geen plaats meer heb, wis ik alles uit.


Maar! Soms wil ik bepaalde notities behouden, daarvoor gebruik ik de applicatie van Bambook. Dan neem ik een foto van de pagina en archiveer ik het in de applicatie zodat ik er altijd gemakkelijk terug naartoe kan.


Ook, als ik per ongeluk een fout maak, dan wis ik het gewoon uit met het gommetje dat bij de pen komt. Wanneer ik het volledig boekje wil uitwissen, gebruik ik niet de gom (zou een paar uur in beslag nemen anders!), maar neem ik een doekje, ik maak het lichtjes vochtig en dan is alles snel weg. Klaar om te hergebruiken!


Ik kan er persoonlijk niet meer zonder. Wil jij het ook graag testen, dan kan je hier doorklikken.Meer inspiratie op de Mixua Facebook of Instagram pagina. In onze online ontdekkingsgids kan je trouwens ook ecologische adresjes en producten in jouw regio vinden.Copyright © 2021 Mixua - all rights reserved - hello@mixua.be - BE0733 569 923 (België)