top of page

5 slimme tips met natuurazijn


natuurazijn tips voor een ecologische en duurzame levensstijl belgie

Je kunt allerlei middelen kopen om je huis te poetsen, je lichaam te verzorgen of de strijd tegen diertjes aan te gaan. Maar wist je dat je met een simpele fles natuurazijn ook al heel veel kan bereiken? Ontdek 5 slimme en budgetvriendelijke tips met natuurazijn!


Wat is natuurazijn?


Natuurazijn (ook wel eens tafelazijn of witte azijn genoemd) is een zure vloeistof die ontstaat door vergisting van alcohol. Een eeuwenoud en natuurlijk proces: daarom is natuurazijn ook echt een duurzaam natuurproduct.


Natuurazijn wordt al heel lang gebruikt als levensmiddel, schoonmaakmiddel en verzorgingsmiddel. Het is bovendien volledig biologisch afbreekbaar.Kun je natuurazijn eten en drinken?


Ja hoor, natuurazijn kun je eten of zelfs drinken (als je dat lekker vindt). Sommige mensen zweren erbij, omdat het een anti-bacteriële werking heeft.


Ik gebruik zelf regelmatig azijn in mijn dressings, marinades of soepen (zoals mijn heerlijke Chinese Tomatensoep).


Maar vandaag duiken we in 5 andere slimme tips: wat kun je doen met natuurazijn?natuurazijn tips voor een ecologische en duurzame levensstijl belgie

Tip 1: Als vervanger voor wasverzachter


Ik gebruik zelf al zo’n twee jaar geen wasverzachter meer, maar ik doe bij mijn was een scheutje natuurazijn. Gewoon in het vakje waar normaal de wasverzachter in zit. Mijn was blijft er heerlijk zacht door, het is veel goedkoper dan wasverzachter én doordat het volledig biologisch afbreekbaar is komen er ook geen microplastics in de afvoer (en dus de zee en ons drinkwater) terecht. Win-win-win dus!Tip 2: Ontkalken met natuurazijn


Je badkamer, waterkoker, keuken of wasmachine: waar je ook kalkaanslag hebt zitten, ga de strijd aan met je beste buddy natuurazijn. Heb je plekjes waar je niet goed bij kan? Gebruik dan een oude tandenborstel om de hoekjes even goed te poetsen.Tip 3: Handen met vieze geurtjes wassen


Heb je handen die enorm ruiken naar knoflook, uien of een ander vies geurtje? Was je handen eerst met natuurazijn en daarna met zeep en water. Een ideale manier om van die vieze geurtjes af te komen.natuurazijn tips voor een ecologische en duurzame levensstijl belgie

Tip 4: Natuurazijn als nagellakremover


Gedaan met geld verspillen aan nagellakremover! Doe een kleine hoeveelheid azijn met paar druppels citroensap in een bakje, meng het goed door elkaar heen en hoppa! Je hebt je eigen natuurlijke nagellakremover. Druppel een beetje op je (herbruikbare) wattenschijfje en veeg je nagellak van je nagels.


Tip 5: Fruitvliegjes bestrijden


Elk jaar is het tijdens de hete dagen feest: fruitvliegjes. Ik weet niet waar ze vandaan komen, maar wel hoe ik van ze af moet komen. Vul een bekertje met natuurazijn, een scheutje appelsap en een paar druppels afwasmiddel. Meng het goedje rustig door elkaar en zet het op de plek waar de vliegjes veel voorkomen. De fruitvliegjes komen er op af om het te drinken, maar kunnen niet meer wegvliegen. Bij ons werkt het als een tierelier.
Wil je meer lezen van Cynthia?

Dit artikel is geschreven door duurzame blogger en mama Cynthia Lukassen. Ze schrijft op Cynspirerend onder andere over bewust leven, duurzaamheid en moederschap.


Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco

Commentaires


bottom of page