top of page

5 tips om kinderen te betrekken bij duurzaamheid


duurzaamheid ecologie kinderen betrekken

De afgelopen jaren worden steeds meer ouders zich bewust van hun impact op onze aarde en proberen daarom duurzamer te gaan leven. Als ouder zijn je kinderen natuurlijk een groot onderdeel van je leven, zij zullen dus ook een grote rol spelen in jouw ontwikkelingen naar een duurzamer leven. Hierom is het belangrijk om te begrijpen hoe je jouw kinderen kan betrekken bij duurzaamheid. Kinderen zijn immers de toekomst en dus is het belangrijk om hen duurzamer te leren leven en een steentje bij te laten dragen aan een betere wereld.


Met deze 5 tips over het betrekken van kinderen bij duurzaamheid wordt dat al een stukje makkelijker!1. Geef het goede voorbeeld


Kinderen doen graag na wat hun ouders doen, daarom is het belangrijk dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Door zelf simpele dingen te doen als bijvoorbeeld het licht uitdoen als je een kamer verlaat of iets minder lang te douchen, kun je je kind al bewust maken van acties die kunnen helpen.


Als jij zelf actief werkt aan een duurzamere wereld en bewuste keuzes maakt, zal je kind deze gewoontes waarschijnlijk vanzelf overnemen. Leg aan je kind uit waarom je iets precies doet en zeg dat zij dit ook mogen proberen. Op deze manier geef je je kind de controle door ze te laten helpen en te laten zien hoe ze zelf kunnen bijdragen aan een gezondere wereld. Zo kun je bijvoorbeeld ook van het recyclen een spelletje maken door het goede voorbeeld te geven en je kind vervolgens zelf het afval te laten scheiden.2. Samen moestuintje beginnen


Nu de lente er weer aan zit te komen, is het natuurlijk ook leuk om samen met je kind een moestuintje te beginnen. Op deze manier kun je jouw kind leren over duurzaam eten, door samen de zaadjes te planten en later misschien zelfs een gerecht te maken met je zelf verbouwde plantjes! Lokaler en verser zal je het niet vinden! Het beginnen van een moestuintje hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, een potje met kruiden kan al genoeg zijn om je kind te laten ervaren hoe leuk (en duurzaam) het is om je eigen eten te verbouwen.


duurzaamheid ecologie kinderen betrekken

3. Knutselen met afval


Wat is voor een kind nou de leukste manier om te leren? Wij denken spelend! Daarom kun je met je kind leuke dingen knutselen van “afval.” Een lege wc-rol, oud t-shirt, glazen pot of een oude krant kunnen een fantastisch tweede leven krijgen door er iets leuks van te knutselen! Zo kun je van je overgebleven wc-rollen vissen, kikkers of haaien maken. Kinderen hebben helemaal geen dure knutselspullen nodig om creatief bezig te kunnen zijn!


Tijdens het knutselen kun je je kind uitleggen waarom je deze spulletjes wilt hergebruiken, hierdoor is het knutselen niet alleen leuk, maar kunnen ze ook nog eens actief leren over duurzaamheid. Als babysitter is het natuurlijk ook leuk om met je oppaskinderen te knutselen en ze zo spelenderwijs iets te leren over recyclen en duurzaam leven!


4. Groene uitjes


Hoe leuk is het om gezellig met je kind op stap te gaan? Door met je kind naar buiten te gaan leren ze de wereld nog meer te waarderen. Zo kun je je kind meenemen naar het bos, de kinderboerderij of een pluktuin. Leg ze uit dat een duurzaam leven een manier is om ervoor te zorgen dat de natuur en dieren zo mooi blijven als ze nu zijn! Deze groene uitjes zijn dus niet alleen heel leuk, maar kunnen ook nog eens heel leerzaam zijn voor je kind.5. Leren


Allereerst is het natuurlijk belangrijk om je kinderen te leren wat duurzaamheid precies inhoudt. Gelukkig zijn kinderen vaak geïnteresseerd en gemotiveerd om nieuwe dingen te leren, dus dit zou absoluut geen probleem moeten zijn.


Begrippen als duurzaamheid, klimaatverandering en milieu zijn onderwerpen waar je jouw kind misschien iets meer over kan uitleggen. Wanneer je dit doet op het niveau van jouw kind, is de kans groot dat ze het snel zullen oppikken! Er zijn talloze boeken, filmpjes en websites die jouw kunnen helpen bij het uitleggen van deze lastige begrippen aan jouw kinderen.
Over Babysits

Dit artikel is geschreven samen met Babysits. Via dit babysitting platform kun je gemakkelijk en snel een betrouwbare babysitters, nanny en onthaalouder in jouw buurt vinden! Babysits gelooft in het zorgen voor het achterlaten van een leefbare planeet voor de kinderen die de hartslag zijn van onze wereldwijde community.


Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco

bottom of page