top of page

5 tips voor de beginnende vegan


vegan lifestyle plant-based tips

Steeds meer mensen beginnen de voordelen van een vegan lifestyle te ontdekken. Wellicht ben je zelf al flexitariër of heb je juist veel vegans in je kennissenkring zitten. Wat je reden ook is om vegan te worden, het is zonder twijfel de beste beslissing die je zult nemen.


Het is niet alleen goed voor je lichaam, je laat ook zien dat de natuur belangrijk is voor je. Zo is dit één van de meeste efficiënte manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Een vegan lifestyle zorgt ook voor meer kennis omtrent eten. Dat wil niet zeggen dat je een wandelende kennisbank moet zijn om vegan te worden, het is vaak makkelijker dan je denkt. Met onderstaande stappen maak je in ieder geval een goed begin.


1. Ontdek wat vegans niet gebruiken

Vegans zijn is meer dan alleen het vlees achterwege laten. Het gaat feitelijk om alles waar dierlijke producten in zijn verwerkt. Dat is lastig in het begin, maar je erin verdiepen zal je helpen om een echte vegan-ervaring te krijgen. Je zult ervan staan te kijken welke ogenschijnlijk gezonde producten tot dierlijke ingrediënten bevatten. Ook producten met speciale e-nummers kun je dus beter laten staan en ook supplementen zijn niet altijd vegan.


2. Stapje voor stapje of helemaal all-in

Heb je besloten dat vegan echt jouw ding is, dan heb je een leuke keuze: stapje voor stapje of je volledig overgeven aan de nieuwe manier van leven. Dat laatste is lastig, zeker als je heel stiekem die Argentijnse rib-eye toch wel erg lekker vindt. Doe het gewoon stap-voor-stap, dan kun je eraan wennen en ontdekken hoe lekker gezond eten eigenlijk is.


3. Zoek op Facebook naar vegan-groepen


Het klinkt wellicht als een vorm van therapie, maar je hebt er veel aan als beginnende vegan: de bekende groepen op Facebook. Dat zijn echt geen clubs van geitenwollen sokkendragers, maar juist clubs met mensen die al langer bezig zijn met de vegan lifestyle. Ze kunnen je dus tal van handreikingen doen zodat de stap naar een volledig vegan leven soepel verloopt.


4. De koelkast uitmesten

Deze fase is wellicht het leukste: het herindelen van je koelkast of vriezer. De kans is namelijk groot dat je tal van producten in je koelkast hebt staan die niet echt in een vegan keuken passen. Overigens betekent het niet dat je opeens al je biefstukjes en eieren in de kliko moet deponeren, je zult ongetwijfeld nog een

verstokte carnivoor in je kennissenkring hebben die je er blij mee kunt maken.


vegan levensstijl tips beginners

5. Zoek naar veganistische recepten

Vegan worden moet vooral leuk zijn, maar we kunnen ons voorstellen dat je in het begin niet direct weet hoe je een lekkere en evenwichtige vegan-maaltijd moet bereiden. Zoals gezegd, het is meer dan het weglaten van een stuk vlees of vis. Gelukkig zijn er tal van eenvoudige en complexe recepten te vinden die prima binnen de vegan lifestyle passen.Over Jaro Broeklander

Online Redacteur voor The Daily Green.


Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.


ความคิดเห็น


bottom of page