top of page

5 unieke ervaringen als kerstcadeau

De feestdagen staan opnieuw voor de deur. Hét moment om na te denken over de geschenkjes die we willen geven aan familie en vrienden. We willen elkaar toch graag met iets verrassen, niet?


We staan er niet altijd bij stil, maar al die cadeautjes hebben een grote impact op de aarde. De spullen die we kopen, moeten eerst geproduceerd worden, vaak aan de andere kant van de wereld en helaas gaat die productie niet altijd gepaard met de beste arbeids- en milieuomstandigheden. Eigenlijk zouden we met z’n allen beter minder aankopen, of alleen dat wat we écht nodig hebben.
Een ervaring als cadeau

Maar nu de feestdagen eraan komen, willen we elkaar toch graag verrassen. Misschien is het wel het moment om creatief uit de hoek te komen en in plaats van spullen, eens te kiezen voor een unieke ervaring.


Een ervaringscadeau kan echt vanalles zijn. Of je nu kiest voor een leuke theatervoorstelling, een etentje, filmtickets of een workshop salsa dansen; elke ervaring kan helemaal gepersonaliseerd worden en passen bij de persoon voor wie het cadeau bedoeld is.


Vind je duurzaamheid belangrijk, ben je helemaal te vinden voor ervaringscadeaus en heb je nood aan inspiratie? Wij zetten hieronder onze favoriete, duurzame ervaringen op een rijtje.workshops Gent Brussels Antwerpen als kerstcadeau

1. Do it Yourself Workshops

Op internet vind je er echt heel wat: de DIY workshops. Samen met je zus, vriend(in), mama of collega's kan je je inschrijven voor een gezellige en vaak leerrijke namiddag. Je leert bijvoorbeeld een natuurlijke shampoobar, bijenwaskaarsen of milieuvriendelijk afwasmiddel maken. Nadien keer je met je product en extra tips naar huis terug. Zo geef je een ervaring én ook een afgewerkt product cadeau: twee geschenkjes in één dus!


Twee van onze favoriete workshop-adresjes: Mixua: mixua.be/online-workshops (enkel groepen)

De Groene Stadshut: degroenestadshut.be/workshops2. Ecologische online workshops

Je wil graag (verder) stappen nemen naar een meer ecologische levensstijl, maar je vindt geen nieuwe inspiratie of je hebt een duwtje in de rug nodig? In de Mixua online workshops krijg je veel inspiratie, informatie en leuke uitdagingen om te leren hoe je via jouw levensstijl een positieve impact kan maken. Aangezien het online is, kan je het in alle rust volgen en op jouw eigen tempo. Bekijk het aanbod aan online workshops.

yoga retreat cadeau ervaring beleving kerst

3. Yoga retreats

Of je nu houdt van actieve yoga of eerder op zoek bent naar een rustige vorm van bewegen, yoga heeft voor elk wat wils. En in deze – soms moeilijke – tijden, kan iedereen wat me-time gebruiken, toch? Een yogales of een yogaretreat kan dan een fijn cadeau zijn: zo kan je je samen of alleen onderdompelen in de yoga-wereld. Wie weet ontdek je wel iets nieuws? Er zijn heel wat verschillende retreats en lessen te vinden online, laat je inspireren.


Voor meer informatie over yoga-retreats (maar er zijn er uiteraard heel wat meer te vinden):


slow cabins overnachten in de natuur

4. Overnachten in de natuur

Geen beter ervaringscadeau dan eentje dat lang blijft duren! Een heel weekend misschien? In België en het buitenland zijn er allerlei ecologische en duurzame overnachtingsplaatsen te vinden. Geef die vriend of dat familielid een moment cadeau in de natuur. Van kamperen tot overnachten in een boomhut of een tiny house: opties genoeg om er een onvergetelijk weekend van te maken. En wie weet leer je tegelijkertijd iets bij over ecologisch wonen.


Enkele van onze favoriete adresjes: Slow Cabins: slowcabins.be Zot Vlot: zilvermeer.be/overnachten/vlot-kamperen


Toch liever een fysiek geschenkje?

Toch nog altijd fan van een fysiek cadeautje en niet helemaal te vinden voor een ervaringscadeau? Kies dan voor producten die op een eerlijke, diervriendelijke en duurzame manier gemaakt zijn.

handboek voor de circulaire economie cadeau

1. Een inspirerend boek

Op papier of digitaal, een boek is altijd fijn. Zeker in deze wintermaanden, is het heerlijk om het jezelf gezellig te maken in de zetel met een goed boek. En als het boek tegelijkertijd ook inspirerend kan werken en duurzaam gemaakt is, dan spreken we pas echt van een win-win.


Onze favoriet boek op dit moment: Een handboek voor de Circulaire Economie: henrilejeune.com/boek

ecologische kerstcadeaus en duurzame cadeaus

2. De Blijzonder webshop

In de Blijzonder webshop vind je allerlei producten die de stap zetten naar een duurzamer leven net dat beetje gemakkelijker maken. Van fijne verzorgingsproducten, tot keukenspulletjes of decoratie. Je vindt er voor elk wat wils. Tegelijkertijd heb je zo ook de zekerheid dat het om een duurzaam en vaak lokaal gemaakt product gaat!
Over Celine Willmore

Celine is journaliste en storyteller met een hart voor duurzame projecten. Heb je voor jouw project een artikel, blogpost of nieuwe website content nodig? Aarzel dan zeker niet om Celine hiervoor te contacteren!


Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco

Comments


bottom of page