• Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon

7 stappen naar een ecologische badkamer

De badkamer is één van de gemakkelijkste ruimtes in je huis om te starten met een ecologisch leven. Zelf is dit voor mijzelf de ruimte geweest waar ik ben gestart en nog steeds niet perfect in ben. We gaan niet voor perfecte maar we geloven er in dat elke stap telt. Daarom neem ik jullie mee en laat ik 7 stappen zien, die jij ook kan ondernemen, voor een groene badkamer.


1. Vervang je tandenborstel door één uit bamboe

Tenzij je een elektrische tandenborstel hebt, dan gebruik je die tot die op en kapot is. Om de drie maanden moeten we onze tandenborstel vervangen, als je dan om de drie maanden een plastic tandenborstel koopt en weggooit, dan heb je heel veel afval om gewoon je tanden te poetsen. Het voordeel met een tandenborstel uit bamboe is dat je na drie maanden gewoon het bovenste stuk (met de haren) afbreekt en in je restafval gooit en de rest van je tandenborstel mag je perfect in het compost doen of weggooien in het gras/bomen want dat vergaat natuurlijk.

Je kan deze van The Humble Co in de Mixua webshop vinden.

2. Vervang je tandpasta voor eentje in glas of tabletjes

Als je dan toch je tandenborstel hebt vervangen, kijk dan ook eventjes achter een alternatief voor je tandpasta. Degene dat ik nu gebruik is deze tandpasta van Ben & Anna. Het voordeel? Deze zit in een glazen potje , dus geen plastieke verpakking dat je weggooit. BIj dit potje zit ook een spateltje , waarmee je de tandpasta er kan uithalen en op je tandenborstel doet. Dit is mijn tweede potje ondertussen dus je kan wel zeggen dat ik hier fan van ben. Moest dit niets voor jou zijn, er zijn andere alternatieven ook. Zoals tabletjes, die je in jouw mond moet doen en op kauwen en met het schuim je tanden moet poetsen. Ik zou zeggen: probeer het zeker eens uit.


Je kan deze van Ben & Anna hier vinden: munt (whitening), houtskool (whitening), voor gevoelige tanden of sinaas.

3. Vervang je wattenschijfjes door herbruikbare

Een andere stap waar je, zeker als vrouw, heel veel afval mee bespaart is deze. Namelijk je wegwerp wattenschijfjes vervangen door herbruikbare. Deze wattenschijfjes werken eigenlijk gelijkaardig als een wegwerp, alleen deze kan je in het wasmachine steken en daarna opnieuw gebruiken. Tegenwoordig heb je hier ook heel veel keuze in, dus het is wat jij aangenaam vind.

Zelf heb ik er ook verschillende in gebruik, kleintjes die ideaal zijn voor mijn ogen of als ik geen make-up op hebt en bovenstaande voor mijn gezicht in zijn geheel.


Je kan deze testen van Lamazuna of Bahia Et Taddeo.


4. Kies voor een blok zeep in plaats van een douchegel

Onze grootouders waren hier eigenlijk al super goed mee bezig, en nog steeds geloof mij. Douchegel willen de meeste niet maar een goed blok zeep wel. Gelijk hebben ze trouwens. Door te kiezen voor een blok zeep in plaats van voor douchegel bespaar je enorm veel verpakking. Zeker als deze koopt bij een lokale webshop bijvoorbeeld, dan bevat deze helemaal geen verpakking.

Zelf vind ik deze van Le Véritable heel fijn in gebruik. Je hebt van dit merk verschillende fijne geuren, zoals de océan van op de foto maar ook monoi (ideaal als je de zomer toch nog even wilt vasthouden) maar lavendel is ook een grote favoriet bij mij. Wat hemels is, is deze combineren met een zeepzakje. Zoals je ziet op de foto ziet het er vrij grof uit maar onder de douche wordt dit heerlijk zacht en heb je eigenlijk niet door dat dit eerst vrij grof aanvoelde. Ideaal want als je zeep kleiner wordt, kan je het toch helemaal opgebruiken omdat het in een zakje zit en door de gaten erin kan je stuk zeep toch mooi opdrogen. Nu qua zeep: dit is eigenlijk de meest toegankelijke verandering dat je kan uitvoeren omdat je wel in elke winkel een blok zeep vindt, dus je moet niet voor deze kiezen maar je kan perfect voor een andere ook kiezen.

5. Maak zelf je bodyscrub

Super makkelijk om te doen trouwens. Wat heb je nodig? Een leeg potje (ik koos voor eentje waar daarvoor henna in zat), olie naar keuze (olijfolie, amandelolie, kokosolie. Alles kan buiten wok en frituurolie) en etherische olie voor een fijne geur. Suiker in je potje doen, olie erbij (niet te veel, de suiker moet er niet in zwemmen maar ook niet te weinig. Je wilt een substantie hebben dat fijn scrubt en dat een fijn olie laagje achterlaat, maar je wilt ook niet met pure suiker scrubben of zwemmen in de olie. Voeg daar een paar druppels etherisch olie bij. Ik heb er 10 druppels ingedaan en gekozen voor grapefruit. Dit is een geur dat mij instant gelukkig maakt dus ideaal voor de donkere maanden die er aan komen.

Als je graag variatie hebt, op het internet vind je talloze recepten om dit zelf te maken. Je kan ook ervoor kiezen om niet enkel een bodyscrub te maken maar ook andere dingen, dat is perfect mogelijk.


6. Kies voor verpakkingsvrij qua shampoo en conditioner

Dit is een stap die voor vele wat moeizamer verloopt omdat de meeste drogisterij shampoo’s veel siliconen bevat, waarvoor je haren mooi glad en zacht zijn. Door te kiezen voor een shampoo en conditionerbar, kies je alleen niet voor verpakkingsvrij maar ook onbewust en vaak toch, voor betere ingrediënten. Het kan zijn dat je hier eventjes door moet of verschillende moet uittesten om de perfecte bar te ontmoeten voor jouw haar, maar je bespaart veel verpakking.


Deze twee zijn van Savan en worden ook nog eens plaatselijk gemaakt in Antwerpen. Ik ben echt fan en je vind deze hier: shampoobar jasmijn (alle haartypes) en conditioner sensitief.


7. Minimaliseer je producten

Deze is misschien wel nog de belangrijkste tip van allemaal. Bekijk je badkamerkastje eens en denk is na of je wel al die producten nodig hebt. Vaak laat de beauty industrie ons geloven dat we een product nodig hebben tegen openstaande poriën, tegen puistjes, een serum voor onze haren, .... Ik kan zo wel eventjes doorgaan. Door zelf te kiezen voor een ecologischere badkamer, heb ik veel producten ook geminimaliseerd. Zelf kom ik van een gezichtsroutine met 10 producten (geen mopje) en zit ik op eentje met 4 producten. Een facewash, toner, oogcreme en dagcreme. Meer heb je zelfs niet nodig. Door hier in te minimaliseren, ga je ook minder afval hebben wat ook mooi meegenomen is.Over Esmee

Esmee blogt op www.heartfullyconscious.be over groen, duurzaam en bewust leven met een hintje spiritualiteit. Dit trekt ze door op haar instagram: www.instagram.com/heartfullyconscious alleen daar is ze daarnaast ook heel puur en echt en laat ze zien dat ze nee zegt tegen taboes.


Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.


Copyright © 2020 Mixua - all rights reserved - hello@mixua.be - BE0733 569 923