top of page

8 redenen om bananenschillen niet meer weg te gooien


zero-waste levensstijl en tips & tricks bananenschillen

Laat het ons even hebben over bananen. In heel wat huishoudens zijn ze dagelijkse kost. Fruitpap, brood, milkshake... zijn enkele van de vele toepassingen van bananen in onze keuken. Volgens Fairtrade Belgium eten wij, Belgen, gemiddeld 90.000 ton bananen per jaar dat komt overeen met het gewicht van 18.000 olifanten. Of als we weten dat de gemiddelde banaan 150 gram weegt, dan zijn dat maar liefst 600 miljoen bananen, say what!?


108 miljoen of 16.200 ton bananen hiervan zijn fairtrade, wat al goed is maar nog altijd wel beter kan. Welk verschil een fairtrade banaan kan betekenen, zal hier nu niet aan bod komen, maar op www.fairtradebelgium.be kan je hier heel wat over terug vinden. Ik zal hier geen pleidooi houden, maar bij deze doe ik hier wel een warme oproep om toch voor fairtrade bananen te kiezen, doen hé?!


Wel wil ik dieper ingaan op de hoeveelheid bananen. Want 600 miljoen bananen opeten betekend ook dat er 600 miljoen bananenschillen om onze oren vliegen. Je zou kunnen denken dat dit een enorme afvalberg is, maar dat zal voltooid verleden tijd zijn na het lezen van deze blog.


reuse banana hergebruik bananenschil zero-waste

Gaan met die banaan

Ik neem je mee naar de wondere wereld van de bananenschil en laat je zien welke powerfruit deze vrucht (en dan vooral zijn schil) echt is.

Wist je trouwens dat apen hun bananen omgekeerd pellen? Als je een kneepje geeft in de onderste punt van je banaan zal je merken dat je hem daarna super makkelijk kan pellen. Gedaan met sneetjes maken of de bovenste 2 centimeter van je banaan te pletten tot puree om dan alsnog een mes nodig te hebben om hem te kunnen pellen. Doe gewoon zoals de apen en je wereld zal er een pak beter uit zien.


zerowaste hergebruik bananenschil tegen slakken

Planten/(moes)tuin

1. Anti-slakkenmiddel

Als je een moestuin hebt, dan heb je zeker wel eens te maken met slakken die al jouw lekkers opeten. Leg daarom één of meerdere bananenschillen in de moestuin. Slakken zijn er dol op en verkiezen de bananenschil boven de blaadjes van je kersverse plantjes.


2. Meststof

Bananenschillen zijn een top bron van Fosfor en Kalium. En laat het nu net deze stoffen zijn dat onze planten doen groeien en bloeien. Maar hoe krijg je die stoffen in het water om aan je planten te geven? Bananenwater is the answer. Je vult een bokaal met water en stopt er voor 48u een bananenschil in. Heel wat voedingsstoffen trekken uit de schil, het water in. Het bananenwater is een echte boost voor je planten. De bananenschil kan daarna op de composthoop.

zerowaste ecologische levensstijl bananenschil hergebruiken

3. Planten laten glanzen

Kamerplanten zijn super tof om in huis te hebben. Alleen kunnen ze er soms dof en stofferig uit zien, terwijl ze zo’n mooie glans hadden toen je ze in huis haalde. Als je met de binnenkant van de bananenschil wrijft op de bladeren van de plant, bezorg je ze in no time hun echte glans terug. Ook kan je de bladeren besprenkelen met het bananenwater.


zero-waste ecologische levensstijl tips & tricks eco-gids

Verzorging

4. Schoenpoets

Iedereen heeft zeker al eens meegemaakt dat hij/zij geen schoensmeer in huis had of dan net niet de kleur van je favoriete paar lederen schoenen. Wel ik heb top nieuws! Een bananenschil kan je bij elke kleur gebruiken. Wrijf met de binnenkant van de pel over je schoen. Er zullen wat kleine brokjes banaan van aan de pel op je schoen blijven plakken, maar dat is niet erg. Nadat je je volledige schoen hebt ingewreven, wrijf je met een droog doekje nog eens over je schoen. En je schoenen blinken weer als nieuw.

5. Zilverpoets

De tijd van het opblinken van het zilveren bestek ligt dan wel achter ons, toch heb je misschien zilveren oorringen of ringen die wat zwart kleuren. Deze kan je heel gemakkelijk opblinken met de binnenkant van een bananenschil.

6. Wittere tanden

Er wordt gezegd dat als je 2 minuten met een stukje bananenschil over je tanden wrijft, dit 5 minuten laat intrekken en daarna je tanden poetst, dit kan zorgen voor wittere tanden. Dit is zeker het proberen waard. Maar graag maak ik hier ook wat kanttekeningen bij. De schil bevat natuurlijk ook suikers en zuren die de tanden dan wel kunnen aantasten, ookal zouden ze dan witter zijn. Het is een afweging die je voor jezelf moet maken en poets zeker goed je tanden 30 minuten na elke ‘bananenbehandeling’. Als je onmiddellijk je tanden poetst, dan krijgen de zuren nog meer vrij spel om in je tanden binnen te dringen en schade aan te richten.


zero-waste circulaire economie hergebruiken tips

Medisch

7. Splinters verwijderen

Niets frustrerender dan een splinter die te diep zit waardoor je hem er met moeite uitkrijgt of als je een kindje in huis hebt die al eens met een splinter thuis komt en niet wil meewerken om de splinter te verwijderen. Herkenbaar? Dit is vanaf nu verleden tijd. Snijd een stukje bananenschil en leg die op de plaats van de splinter. Je kan dit desnoods met een plakker vasthangen, zodat dit toch een tijdje kan blijven zitten. Verwijder de bananenschil en je zal zien dat de splinter los komt te zitten waardoor deze gemakkelijk verwijderd kan worden. Gedaan met prutsende pincetten!


8. Muggenbeten/insectenbeten/huiduitslag

Niets vervelender dan de jeuk na een insectenbeet. Wrijf erover met een stukje bananenschil en de

jeuk zal verdwijnen. Komt de jeuk terug, wrijf dan gewoon nog eens.


Ben jij echt een bananenverslinder en heb je schillen in overvloed? Dan heb ik mega goed nieuws, want je kan ze gewoon invriezen, zodat je ze op een later tijdstip kan gebruiken.Over Evi alias Vantastic - heartbeat Evi is een travel blogger met een groen hart. Samen met haar vriend en kleuter reizen ze rond in hun zelfgemaakte camper. Daarnaast gaan ze voor een zo’n ecologisch, minimalistisch, zero waste, duurzaam mogelijke levensstijl. Dit kan je volgen in Evi haar reisgids naar een groen(er) leven.


Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco


Comments


bottom of page