De lekkerste plantaardige melk voor bij je koffie


amandelmelk, sojamelk, havelmelk en ameldeldrink, sojadrink en haverdrink eco koffie Alpro

De geur van koffie die de keuken vult in de ochtend. Of een lekkere koffie in de namiddag als een pick-me-up. We kijken er allemaal enorm naar uit, ook wij. Daarom zochten we naar de lekkerste plantaardige drinks voor tijdens je favoriete koffiemomentje.


Wat is plantaardige melk?

Plantaardige melk – of drankje want het bevat natuurlijk geen dierlijke producten, zoals bij melk, kaas en boter – vind je meer en meer in de supermarkt. De meest populaire zijn soja-, amandel- en havermelk. De overstap naar plantaardige melk is een goede stap in de richting van een duurzamere wereld: het zorgt namelijk voor aanzienlijk minder CO2 productie en waterverbruik dan bij dierlijke melk.


Amandelmelk

Amandelmelk past perfect bij ijskoude koffie, of zorgt voor een lekker smeuïg smaakje bij je koffie verkeerd. Het is ook laag in suikers, arm aan verzadigde vetten en een goede bron aan calcium. Het smaakt redelijk zoet en nootachtig, echt lekker dus voor bij ons favoriet: de Super Crema koffiemelange van Lavazza met zijn aroma’s van honing en amandelen. Gewone amandelmelk kan soms een beetje schiften als het je verwarmt, maar voor bij een coldbrew is het dus zeker perfect!


plantaardige melk drink: havermoutmelk, sojamelk, rijstmelk, amandelmelk Alpro

Havermelk

Havermelk is vaak de meest gekozen melk voor barista’s om romige en smeuïge melkschuim te creëren. Zeker de barista edities van bijvoorbeeld Oatly of Alpro zorgen ervoor dat je met je elektrisch melkschuimertje en Nespresso machine een perfecte cappuccino kan maken. Ook past havermelk erg goed bij een chai latte – voor als je eens iets nieuw wil proberen. Havermelk is vaak wel rijker aan suiker en koolhydraten ten opzichte van andere plantaardige melksoorten.


Sojamelk

Sojamelk is ook enorm populair voor koffie, en zeker de barista edities zorgen voor een goede consistentie. Ben je wat ongerust over de berichten rond sojabonen uit het Amazonewoud? Dat is zeker begrijpelijk. De bekendste sojamelkproducent uit de lagere landen, Alpro, zorgt er voor geen sojabonen te kopen uit Brazilië, maar vooral uit Europa. Als je dus wat onderzoek doet naar je favoriete plantaardige merk, vind je zeker erg duurzame keuzes!


En nog zoveel meer!

Er is nog zoveel meer, zoals cashew-, hazelnoot- en speltmelk. Al leent niet elke melk zich tot een perfect schuimlaagje. Bij speltmelk is dit bijvoorbeeld vaak moeilijker, terwijl cashewmelk net zoals havermelk zorgt voor een romig laagje. Kokosmelk wordt niet echt bij koffie gebruikt, maar is wel een perfect alternatief om mee te koken. En wil je echt iets luxueus proberen? Dan is macadamiamelk aan te raden!


Welke plantaardige melk wil jij uitproberen? :)


Ik hoop dat je dit artikel interessant vond! Heb je enige vragen, contacteer mij gerust via Instagram of email.Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, (online) workshops en online ontdekkingsgids.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco