top of page

De handigste eco plekjes in Brussel? Op stap met de Eco Tour Mixua

Vorig jaar september mocht ik op uitnodiging van Thalys en Visit Brussels mee op een 3-daagse persreis door Brussel. Het hoofdthema was ‘duurzaam Brussel’ en we kwamen met het reisgezelschap op de mooiste eco plekjes van de stad. Natuurlijk hoorde een rondleiding van Mixua Eco Tours daar ook bij. Ik vertel je graag over mijn ervaring met deze duurzame tourguide.


duurzame initiatieven adresjes hotspots in de stad

Duurzaame rondleiding van Mixua


Vlak na de lunch en het inchecken bij ons Green Key hotel stond Emilia van Mixua Eco Tours ons op te wachten voor een rondleiding langs de meest duurzame adresjes van Brussel. Na een korte introductie mochten we al en route. Gelukkig maar, want we stonden te popelen!


De eerste stop was Yuman. Een prachtige grote winkel die zichzelf een “circular village” noemt. Hier werken ze volgens een shop-in-shop principe, wat inhoudt dat diverse ondernemers een klein gedeelte van de shop mogen gebruiken om hun koopwaar uit te stallen. Zoals verwacht vind je hier veel duurzame items, zoals verzorgingsproducten, kleding en interieur accessoires. Wat mij vooral bijgebleven is, zijn de jerrycans waar je zelf je vaatwasmiddel kunt tappen. Helemaal zero-waste dus!


Ook grappig vind ik de fietsenstalling in de winkel zelf. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je fiets gestolen wordt en de stoep blijft vrij voor voetgangers.


Aan de overkant van Yuman vind je bio market The Barn waar je ook kunt winkelen zonder afval. Droge etenswaren zoals rijst en pasta, maar ook lekkers als koekjes en chocola kun je hier verpakkingsvrij aanschaffen. Achter in de winkel kun je je eigen pindakaas en chocopasta tappen. Erg leuk om te doen. Op een groot krijtbord bij de groenteafdeling lees je welke etenswaren uit welk seizoen komen. Handig als je zo min mogelijk impact wil maken met je bodschappen.


Groene adressen ontdekken in Brussel


Nu zal ik niet de hele tour verklappen, want het is veel te leuk om je te laten verrassen als je zelf deelneemt aan de groene rondleiding door Brussel. Maar wat ik wel wil vertellen is dat ik het vooral erg leuk vind om langs te gaan bij de wat kleinere ondernemers die alle tijd nemen om te vertellen over hun passie en duurzame visie. En als vragen bij de groep uitblijven, neemt Emilia het over en stelt ze wat vragen zodat we nog meer interressante dingen te weten komen.


We zijn trouwens niet alleen maar bij winkels geweest tijdens de Mixua Eco Tour door Brussel. We werden ook meegomen naar een duurzam initiatief in de stad, dat zelfcompostering bij bewoners stimuleert. De tour is daarmee divers en verrassend.


groene duurzaam daguitje en rondleiding: bezoek antwerpen gent brussel

Ik kan een rondleiding van Mixua Eco tours zeker aanraden als je snel de groene adressen op jouw vakantiebestemming of citytrip wil ontdekken. Regel bij voorkeur een rondleiding op de eerste dag, want dan weet je gelijk waar je kunt shoppen en waar je lekker duurzaam kunt eten in de stad. Trouwens, zelfs als je een inwoner bent van een van de steden waar Mixua actief is, kan een rondleiding een aanrader zijn, want wie weet kom je in je woonplaats wel nieuwe groene hotspots tegen!


Adressen die goedgekeurd zijn door Mixua kun je ook herkennen aan stickers met hun logo op de winkelramen. Ik spotte er bijvoorbeeld eentje tijdens een bezoek aan Antwerpen.


Lijkt een Mixua Eco Tour jou ook leuk?


Liefs, Mirjam

Duurzame reisblogger bij eengoedereis.nuOver Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco

Comments


bottom of page