Duurzaam online shoppen doe je zo!


online webshops om duurzaam en ecologisch te shoppen in belgie

24 uur per dag, 7 dagen per week kun je terecht bij webshops voor je ditjes en je datjes. Handig, maar ook gevaarlijk, want overconsumptie ligt op de loer. Duurzaam online shoppen is daarom het devies. Maar hoe doe je dat precies? Dit zijn mijn tips voor groener koopgedrag.


5 tips voor duurzaam online shoppen


Het winkelen bij webshops vindt niet iedereen een goed idee. Zo zouden de hoeveelheid pakketjes zorgen voor onnodig veel transport, zijn de winkels gevreesde concurrenten voor kleine lokale ondernemers en werken ze overconsumptie in de hand.


Maar tegelijkertijd zijn ze de oplossing voor parkeerproblemen in grote steden, helpen ze bij last-minute aankopen en zijn ze gewoon erg handig.


Ik ben dan ook van mening dat duurzaam online shoppen zeker mogelijk is. Ik deel hier 5 ultieme tips voor groener koopgedrag bij webwinkels.Tip 1: Shop tweedehands online


Tweedehands winkelen is -na niet winkelen- de meest milieuvriendelijke oplossing. De vraag naar nieuwe producten daalt en zo zijn er minder grondstoffen, fabrieken en vrachtwagens nodig.


Er zijn inmiddels diverse platformen waar je 'preloved' items voor een zacht prijsje kunt scoren. Vinted is daar een goed voorbeeld van. Je kunt hier niet alleen voor tweedehands kleding terecht, maar inmiddels ook voor interieurdecoratie, boeken en accessoires.


online webshops om duurzaam en ecologisch te shoppen in belgie

Tip 2: Winkel bij eco webshops


Duurzaam online shoppen kan misschien ook wel bij jouw favoriete groene winkels. Steeds meer stenen shops zijn de afgelopen twee jaar namelijk online gegaan. Ga dus na of dat ook geldt voor jouw lievelingswinkel.


Of ga op zoek naar vaste groene adressen voor bijvoorbeeld je verzorgingsproducten, kleding en interieuraccessoires. Op mijn blog tip ik mijn 7 favoriete eco webshops in Nederland en België.


Extra groene tip: Kies voor de optie ‘ophalen in de winkel’ als dit mogelijk is en reis met openbaar vervoer of de fiets.Tip 3: Ga pas online als je iets nodig hebt


Niks is zo leuk als lekker scrollen door verschillende webshops om te zien wat er allemaal te koop is. Zeker als je je verveelt of even niet zo lekker in je vel zit, kunnen impulsaankopen zomaar gebeuren.


Ga daarom pas online als je echt iets dringend nodig hebt. Houd een boodschappenlijstje bij en bestel bij voorkeur meerdere dingen in een keer. Het is met veel dingen namelijk niet erg om een voorraadje te hebben. Het zogenaamde in bulk kopen scheelt niet alleen uitstoot door transport, maar ook verzendkosten.


online webshops om duurzaam en ecologisch te shoppen in belgie

Tip 4: Geef jezelf bedenktijd


Is je online winkelwagen goed gevuld? Druk dan niet gelijk op de betalen knop, maar geef jezelf minimaal een dag bedenktijd. Zo kom je er al snel achter of je de items echt wil hebben. Als je bijvoorbeeld de hele dag moet denken aan die leuke jurk die je in de webshop hebt gezien en al een paar momenten hebt gehad dat je het echt wilde dragen, dan zit het goed.


Kom je dingen tegen in je mandje waarvan je niet eens meer weet dat je ze aangeklikt hebt? Gauw uit je mandje gooien!Tip 5: Geen nieuwsbrieven ontvangen


Mijn laatste tip voor duurzaam online shoppen is er eentje waar je weinig moeite voor hoeft te doen, maar die wel heel effectief is. Schrijf je direct uit bij nieuwsbrieven van webshops, omdat je iedere keer wordt getriggerd om te kopen, als er weer eentje in je mailbox verschijnt.


Veel online shops proberen je te verleiden met acties als ’alleen vandaag geen verzendkosten’ of ‘speciaal voor de feestdagen 20% korting op alles’. Het gevaar daarvan is dat je dingen gaat bestellen omdat je die korting niet wil missen. Maar had je het ook gekocht als je die korting niet kreeg? En hoe belangrijk is het product dan echt voor je?


Hopelijk heb je iets aan deze tips voor milieubewust shoppen op internet. Meer tips voor duurzaam leven, wonen en reizen deel ik op eengoedverhaal.nu. Liefs, Mirjam Hart
Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco