top of page

Duurzame alternatieven voor de auto

Duurzaamheid is een thema dat de laatste tijd meer en meer aandacht geniet. En dat is helemaal terecht, want het is belangrijk dat we allemaal ons steentje bijdragen aan een propere planeet. Wij geven je enkele duurzame alternatieve voor de auto, want de brandstofprijzen zijn niet alleen heel duur, maar auto’s zijn ook vervuilend.Openbaar vervoer

Wie in de stad woont, maakt wellicht regelmatig gebruik van het openbaar vervoer. Een auto in een drukke stad als Antwerpen of Brussel is gewoonweg geen goed idee omwille van de vele files en het beperkt aantal parkeerplaatsen. In grootsteden is het openbaar vervoer meestal goed uitgebouwd en zijn er veel metro-, tram- en buslijnen om (relatief) snel van de ene kant naar de andere kant van de stad te geraken.


Wil je graag tussen steden rijden, dan is de trein een goed alternatief. De lijn Antwerpen-Gent, bijvoorbeeld, is een goed voorbeeld waarom je best de trein neemt. Op ongeveer drie kwartier reis je van de ene stad naar de andere, zonder in de file te staan. Met de trein passeer je de Antwerpse ring en wie naar buiten kijkt, ziet daar altijd auto’s in de file staan. De trein is niet alleen sneller, maar ook praktischer want ondertussen kan je rustig een boek lezen of nog wat werken. Alleen maar voordelen.


Bovendien kan je de trein gebruiken voor langere afstanden. Vermijd de drukke ring rond Parijs of Londen, maar kies voor de Thalys of de Eurostar. Er zijn ook enkele nachttreinen die je snel en makkelijk van Brussel naar Wenen, bijvoorbeeld, voeren terwijl jij van je nachtrust geniet.
(Elektrische) fiets

De fiets is uiteraard een prima vervoermiddel om even om boodschappen te gaan of om korte afstanden te doen waarvoor je anders onnodig de auto zou nemen. Heb je een eigen fiets, dan kan je die gebruiken wanneer je maar wil. Een e-bike is dé oplossing voor wie graag fietst en ook wil genieten van wat elektrische ondersteuning.


Daarnaast zorgt deze elektrische fiets ervoor dat je verdere afstanden kan afleggen met je tweewieler. Voor ouders is een bakfiets dan weer een goede investering, nieuw of tweedehands. Je kan er niet alleen je peuter of kleuter in kwijt, maar het is ook handig om boodschappen in weg te bergen.


Zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet goed welke fiets te kiezen? Ga dan ten rade bij een fietsenwinkel in Hasselt, Antwerpen of Gent. In zulke grootsteden vind je zeker een fietsenwinkel waar ze jou kunnen helpen, maar ook in kleinere steden of op het platteland zijn er heel wat opties.


Gebruik je de fiets slechts sporadisch? Ga dan voor een deelfiets. In Antwerpen is er bijvoorbeeld het Velo-systeem. Je betaalt 5 euro voor een dagpas of 55 euro voor een jaarkaart en je kan waar en wanneer je maar wil in de stad met zo’n rood fietsje rijden. Als dat niet makkelijk is?


Step

Eindigen doen we met misschien wel het populairste vervoermiddel van dit moment: de step. In het straatbeeld zien je de ene elektrische step na de andere. Je kan er zelf eentje aanschaffen of gebruik maken van deelsteps, of toch in de grote steden. Bird, Lime en Poppy vind je in Antwerpen en Hoppy maakte zopas zijn intrede in Gent. Snel en makkelijk, zo’n deelstep die je in één-twee-drie huurt via een app op je smartphone.Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco

bottom of page