top of page

Duurzame tips om geld te besparen

Duurzame producten duur? Geen geld voor biologische producten? Ik snap je helemaal! Het is niet altijd

makkelijk om duurzame keuzes te maken als het zoveel meer geld kost. En soms is dit nou eenmaal het

geval. Máár er is goed nieuws, want er zijn hartstikke veel duurzame acties die je juist geld bespáren. In

deze blog geef ik je 6 tips.


duurzame tips om geld te besparen

1. Zuinig omgaan met gas

Gas besparen levert je veel geld op, helemaal nu de prijzen zo hoog zijn! Zet je verwarming iets lager en douche iets korter. Neem een dekentje of een extra trui in de winter. Je kunt ook kiezen voor kleine investeringen die je op termijn veel geld opleveren. Denk hierbij aan een radiatorventilator, waterbesparende douchekop of tochtstrips. Het werkt echt, beloofd! Lees hier nog veel meer gasbesparende tips.


2. Koop minder spullen

Onderzoek van Babette Porcelijn en CE Delft laat zien dat onze footprint gemiddeld het grootst is voor de aanschaf van nieuwe spullen. Inderdaad, niet vliegen of vlees eten, maar spullen. Probeer eens minder spullen te kopen of koop dingen tweedehands. Met name elektronica heeft veel impact op het milieu.


3. Gebruik een deelauto in plaats van eigen auto

Natuurlijk weet je dat een auto niet goed voor het milieu is, en dat je beter kunt kiezen voor het openbaar vervoer of de fiets. Maar heb je wel eens aan een deelauto gedacht? Er zijn momenten dat je toch echt heel graag de auto gebruikt en een deelauto is dan een goede oplossing. Door auto’s te delen hoeven er minder voertuigen te worden geproduceerd (scheelt ook een hoop grondstoffen en uitstoot!) waardoor dit een duurzame oplossing is. Het is een stuk goedkoper dan een eigen auto hebben, wanneer je niet veel rijdt.


4. Leen je auto uit

Deze sluit aan bij de vorige tip maar is voor mensen die toch graag een eigen auto hebben. Leen je auto uit via Snappcar, je verdient een leuk extraatje en doet iets goeds voor het milieu. Win-win!


duurzame tips om geld te besparen

5. Eet minder vlees en zuivel

Dieren produceren in hun leven veel methaan, wat een belangrijk broeikasgas is (30 keer schadelijker dan CO2!). Vermijd daarom zoveel mogelijk dierlijke producten. Vlees van herkauwers zoals koeien heeft de grootste impact, daarna ander vlees en vervolgens kaas. Je kunt jezelf uitdagen door bijvoorbeeld eens een maandje vegetarisch te eten.


6. Niet vliegen maar treinen

Voor veel mensen is het een groot offer: niet meer vliegen. Maar er zijn zoveel toffe opties voor een vakantiebestemming dichter bij huis! Check bijvoorbeeld de toffe ideeën van Natuur en Milieu. Met de trein (of bus) kom je bijna overal, en het is leuk om onderweg het landschap te zien veranderen.
Over Robin

Robin schrijft op Simpelduurzaam.nl over duurzaam leven. Ze zoekt uit welke tips veel positieve impact maken en simpel toe te passen zijn, en onderbouwd dit met cijfers en eigen ervaringen.


Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.ecoComments


bottom of page