top of page

Hoe ziet een duurzame kids verjaardagsfeestje eruit? 6 tips!


kinderfeestje eco en duurzaam tips belgie

Binnen een paar weken wordt mijn dochtje Luna 1 jaar. Dit voelt een belangrijk moment voor mij om te vieren! Ookal zal Luna het zich niet herinneren, toch wil ik haar een leuke en speciale dag bezorgen. Dus ik heb de familie en vrienden (met veel kids!) uitgenodigd voor een verjaardagfeestje in de tuin.


Het is de eerste keer dat ik een kinderverjaardagsfeestje organiseer en het liefst wil ik het zo ecologisch mogelijk doen. Maar hoe dan? Ik ben naar antwoorden op zoek gegaan. Ik hoop dat deze lijst jullie kan inspireren voor jullie feestjes.


P.S. De foto's in de blog post zijn na het feestje toegevoegd aan de blog. Zo kunnen jullie het resultaat zien :)

vegan verjaardagstaart voor duurzaam verjaardagsfeest vlaanderen gent in belgie

1. Verjaardagstaart: vegan, lokaal, bio?

Het eerste waar ik naar op zoek ben gegaan is een verjaardagstaart. Ik had namelijk van vriendinnen al opgevangen dat dit best goed op voorhand wordt besteld, als je iets gepersonaliseerd wilt. Aangezien de naam van mijn dochter (Luna) "maan" betekent in het Spaans, heb ik wat gegoogled naar kids taarten met het thema maan en sterren. Ik heb er een drietal opgeslaan. Volgende stap: iemand vinden die dit even mooi, lekker en ecologisch kan maken.


Maar wat is nu een "ecologische verjaardagstaart"? Ik vind dat dit verschillende betekenissen kan hebben. Het kan ecologisch zijn omdat het vegan is, dit betekent, waarin er alleen plantaardige ingrediënten zitten (geen melk of eieren). Een taart kan ook ecologisch zijn als het lokaal wordt gemaakt, wat natuurlijk in de meeste gevallen is aangezien het vers gemaakt moet zijn. Verder kan een taart ecologisch zijn als er biologische ingrediënten zijn gebruikt. Dit ben ik wel niet tegen gekomen. Ik denk dat dit kan zijn omdat het niet zo gemakkelijk is om alle ingrediënten biologisch te vinden en misschien is de vraag ernaar ook erg klein nog.


Via Instagram heb ik ook raad gevraagd aan de community welke duurzame adresjes in Gent ze me konden aanraden en Catberry werd het meest vermeld. Het vinkt werkelijk alle vereisten af: prachtige taarten, vegan, en ziet er toch erg lekker uit! Gelukkig was er op de dag van het feestje nog plaats vrij om het te bestellen. Wat vinden jullie van het resultaat, prachtig toch!


Meer vegan taart en gebak: Madam Bakster in Gent, Cake Away in Nieuwpoort, California Cakes in Oostende, Vegateau uit Beveren, Tartelies in Antwerpen, Kato Gateaux in Mechelen, Foglia in Genk, Chez Malachy in Brussel.

ecologische snacks voor duurzaam kids verjaardagsfeest tips

2. Ecologische snacks

Naast de verjaardagstaart willen we de vrienden en familie ook hapjes (snacks) en drank aanbieden natuurlijk. Hier ben ik niet erg creatief in of geduldig voor, dus ik dacht aan een mix van healthy en niet-zo-healthy snacks. Het is trouwens niet omdat iets gezond is, dat het ook ecologisch is. Mijn focus was om zo ecologisch mogelijk keuzes te maken (die ook lekker zijn natuurlijk!).


Opnieuw zijn er verschillende manieren om duurzame keuzes te maken als het op voeding komt: lokaal of Europees, biologisch, plasticvrij verpakt, fairtrade. Ik heb geprobeerd om snacks te kiezen die zoveel mogelijk al deze aspecten afvinken, al was dit zeker niet evident. Bijvoorbeeld, vaak komt biologische voeding verpakt in plastic.


ecologische drinks voor duurzaam verjaardagsfeest kids tips

3. Drinks: zelfgemaakte limonade en Sodastream

Niets gemakkelijker dan zelfgemaakte limonade maken. Je kan er van maken wat je wil, de mogelijkheden zijn eindeloos ;)


Ik kies vaak voor limonade gemaakt van citroen, sinaasappel, munt en wat aardbeien. Allemaal beschikbaar (normaal gezien) zonder plastic verpakking errond. Ik zou zeggen, laat je keuze afhangen van wat er in dat moment binnen seizoen is en lokaal gemaakt.


Naast de drankdispenser met limonade zet ik een Sodastream voor zij die liever bubbels (prik) hebben. Gewoon lekker mixen en klaar. Volgens het bedrijf voorkomt een gezin hiermee zo'n 10.000 plastic flessen en lege blikjes in vijf jaar tijd. Niet mis toch!


ecologische handgemaakte versiering feestje kids ideeen

4. Herbruikbare verjaardagsversiering

Wat is feestelijker dan vlaggenlijnen? De beslissing was snel gemaakt om een drietal verschillende te bestellen. Zelf maken kan natuurlijk ook, maar nu vond ik het moeilijk om hier voor tijd vrij te maken. Ik heb verschillende opties gevonden voor duurzame vlaggenlijnen.


Vlaggenlijnen uit hout

Dankzij een oproep via Instagram over duurzame kidsfeestjes heb ik de tip gekregen om een kijkje te nemen bij Studio Mama. Ze maakt prachtige vlaggenlijnen uit hout met de hand. Het is mogelijk om deze te personaliseren met een naam, cijfers, kleuren. Lekker lokaal! Ik plan deze te gebruiken tot Luna 20 jaar wordt ;) Wat vinden jullie van het resultaat?


Vlaggenlijnen uit textiel

Toevallig was ik tweedehandskleren voor Luna op Vinted aan het zoeken en bedacht me dat ik misschien wel een mooie tweedehands vlaggenlijn kon scoren. Verbazend hoeveel vlaggenlijnen er hier te vinden zijn! Ik ben terecht gekomen bij een meisje uit Nederland die prachtige vlaggenlijnen zelf maakt uit textiel. Ze stuurde me wat foto's van textielen die ze momenteel had en ik mocht een selectie maken. Erg blij met het resultaat!


Een zeer leuke tweede optie is een stoffen vlaggenlijn bestellen bij Kikerviz. Helga maakt namelijk zoveel mogelijk gebruik van upcycling (gerecycleerde spullen). Stoffen en garen worden verwerkt tot er zo goed als geen afval meer is.


versiering vlaggenlijn gepersonaliseerd textiel stoffen of hout belgie

Vlaggenlijnen uit kunststof

Tijdens het bestellen van composteerbare lepels en ecologische servetten zag ik in de winkel vlaggenlijnen uit kunststof. Het is helaas wel afkomstig uit vervuilende aardolieraffinage, dus niet mijn favoriet materiaal, maar het heeft het voordeel dat het erg lang meegaat. Het kan bovendien gebruikt worden zowel binnen als buiten. Aangezien ik plan om het zo lang mogelijk te gebruiken, heb ik er een besteld. Voor producten die éénmalig gebruikt worden, probeer ik wel dit materiaal zoveel mogelijk te vermijden.


Groen naar binnen halen

Aangezien we het feestje buiten in de tuin kunnen laten plaatsvinden, vind ik dat we niet veel extra versiering nodig hebben. Organiseer je het feestje binnenshuis en wil je het groen naar binnen halen, dan kan ik jullie twee lokale floristen/verdelers aanraden: Tilia Flowers en Sukkulenter.

5. Ballonnen

Ook vind ik ballonnen erg feestelijk, dus ben ik op zoek gegaan naar ecologische ballonnen. Helaas niets gevonden. Het enige wat ietswat duurzamer kan zijn, is om ze te hergebruiken door ze niet dicht te knopen, maar om speciale haakjes te gebruiken. Ik vrees wel dat ze maar slechts nog één extra keer zouden kunnen gebruikt worden, dus het lijkt me nog steeds niet duurzaam. Ik ga dus niet voor deze optie gegaan, met de verschillende vlaggenlijnen lijkt het me al leuk genoeg.

6. DIY feestversiering

Doe je trouwens graag aan DIY, op Pinterest zijn er enorm veel ideeën te vinden om zelf feestelijke versiering te maken! Leuk en goedkoop.Nu alleen nog hopen op mooi weer voor het tuinfeest ;)


bottom of page