top of page

TV Plus: Mixua's tips voor een duurzame kleerkast

Emilia is uitgenodigd om te komen spreken over een ecologische levensstijl in het TV programma My Beautiful Life van TV Plus, gepresenteerd door Cynthia Reekmans. Er zijn drie afleveringen, telkens over een ander thema. Vandaag gaat het over tips voor een meer duurzame kleerkast. Enjoy! :)



Cynthia Reekmans: Welkom bij My Beautiful Life! Vandaag gaan we kijken hoe we thuis onze eigen kleerkast op een ecologische manier kunnen gaan organiseren. En daarvoor hebben we bij ons Emilia Cantero van Mixua. Dag Emilia, fijn dat je er bent. We hebben al kennis met jou kunnen maken vorige aflevering. Je probeert zo ecologisch mogelijk te leven. Is dat een moeilijke opdracht?

Emilia, oprichtster Mixua: In het begin is het wel een uitdaging, het is niet zo gemakkelijk want er is veel informatie, tegenstrijdige informatie en 'greenwashing' (wanneer een merk zegt dat ze duurzaam is maar eigenlijk is het niet echt zo). Maar eenmaal dat je je meer begint te verdiepen merk je eigenlijk dat het zeker niet moeilijk hoeft te zijn.

Cynthia : Gewoon even zoeken en de 'switch' maken in ons hoofd. Want ja, daar ziet het vaak, het is gemakkelijk om in de supermarkt de ene plastiekverpakking na de andere in de kar te gooien, maar er zijn heel wat anderen oplossingen.

Emilia: Zeker :)

Cynthia: We hebben de vorige keer tips voor een meer duurzame keuken besproken, vandaag gaan we naar de kleerkast. We gaan het hebben over kleren in het algemeen en hoe we die kunnen wassen en organiseren, want dat kan eigenlijk ook op een gemakkelijke ecologische manier?

Emilia: Jazeker. Ik denk dat veel onder ons vaak de gedachte hebben “Ik heb weer niks om te dragen” terwijl onze kleerkast wel goed gevuld is. Vaak komt dit doordat de kleerkast niet goed georganiseerd is. Bijvoorbeeld omdat we kledingstukken op elkaar stapelen waardoor we het zicht verliezen op wat we allemaal hebben. Dus, een goede manier om onze kleerkast te organiseren is eigenlijk in rolletjes.


We gaan t-shirts of broeken vouwen en oprollen in rolletjes, zodat we in één oogopslag kunnen zien wat we hebben. Ik organiseer het dan ook nog per kleur. Dit heeft me doen inzien dat ik voornamelijk altijd naar blauw grijp wanneer ik kleren koop. Door hier van bewust te zijn, koop ik nu minder en beter!

Cynthia: Ja dat is waar, dat is zo van een Japanse of Chinese dame niet? Die techniek van de rollen.

Emilia: Marie Kondo, ja inderdaad, ik weet niet als zij het heeft uitgevonden, maar zij promoot dit ook. Dat is echt een goede tip voor mensen die hier meer over willen te weten komen, zij is experte in organisatie. Het zijn allemaal gemakkelijke tips, het is kwestie van bewust op zoek te gaan naar informatie en het dan ook effectief uitvoeren ;)

Cynthia : En als je dat oprolt, is jouw kledij nog mooi glad of zijn er kreuken?

Emilia : Dat hangt af van het textiel. Maar in het algemeen is dit een heel goede manier om de kleren op te bergen. Eigenlijk, het meest ecologische dat we kunnen doen voor onze kleerkast is minder en beter kopen. Betere kwaliteit zodat de kleren langer meegaan.


Cynthia : Als je toch iets gaat kopen, waar moeten we dan op letten?


Emilia: Er zijn verschillende zaken waar we op kunnen letten, zoals certificaten. De kledingindustrie is hellemaal niet transparant. Er is hier stilletjes aan verandering in aan het komen maar het is niet gemakkelijk om te weten waar een kledingstuk is gemaakt, wie heeft het gemaakt, in welk(e) land(en) het gemaakt is, hoe het getransporteerd is, enz ? Allemaal vragen die we ons kunnen stellen. Certificaten geven ons hier bepaalde informatie over (naargelang welk certificaat). Dus het is een goede eerste richtlijn.


Cynthia: En die hangen dan in de kledij?


Emilia: Dat zal afhangen van merk tot merk. Soms staat het geprint op de label, soms staat het op de website. Het gemakkelijkste voor ons is natuurlijk als het in de label staat, dat is de snelste bron van informatie in de winkel. Er is ook wel een "maar" aan certificaten en labels. Ze zijn namelijk niet zwart/wit: aan de ene kant zijn ze een goede richtlijn zoals ik eerder zei, maar langs de andere kant, merken moeten er wel voor betalen, wat het minder of niet toegankelijk maakt voor kleinere merken.


Cynthia : Dus we moeten de filosofie of het verhaal achter het merk even bekijken?


Emilia: Exact, de vraag “Wat is het verhaal achter het kledingstuk?" is het belangrijkste. Een van de beste certificaten die we momenteel hebben, is het GOTS certificaat. Deze certificaat meet zowel de ecologische impact als de sociale impact. Andere certificaten meten alleen het ene of het andere, dus dan zit je met onvolledige informatie. Belangrijk is ook wie achter het certificaat zit. In het geval van GOTS, zijn het een viertal onafhankelijke organisaties, waardoor de informatie authentiek zal zijn en we dus greenwashing vermijden.


Cynthia: En waarvoor staat dan GOTS?


Emilia: Global Organic Textile Standard (GOTS). Om even een onderscheid te maken, er is bv. ook de Fair Wear Foundation. Deze organisatie werkt aan het verbeteren van de omstandigheden voor arbeiders in kledingfabrieken. Zij meten dus de sociale impact, maar niet de impact van het kledingstuk op het milieu. Dit is een groot verschil. Als consument is het daarom belangrijk dat we de betekenis van de certificaten kennen. Zeker nu telkens meer merken schreeuwen dat ze "duurzaam" zijn en zelf certificaten uitvinden om te zetten op hun verpakking.


Cynthia : Hier staan we eigenlijk inderdaad niet altijd bij stil. Je denkt al snel "ja mooi, ik koopt dit", maar je weet niet vanwaar het komt of wie het heeft gemaakt of in welke omstandigheden. Dus dat is wel een goeie tip. Nu, we hebben onze kast mooi ingericht, we letten op wat we kopen en nu moeten we onze kledij zo lang mogelijk onderhouden. Laten we het daarom hebben over de wasmachine en wasproducten. Dat kan natuurlijk ook een stukje ecologisch onderstel ik?


Emilia: Ja, dat kan inderdaad wel een stuk ecologischer. Een eerste tip is om de wasmachine vol te steken, dus geen halve machines laten draaien. Dit is iets gemakkelijk waar we op kunnen letten. Hiernaast zijn er ook tal van ecologische producten die we kunnen gebruiken. Vandaag heb ik twee mee om te tonen: wasnoten en de wasei.


De wasnoten komen van een boom, de sapindus boom. Wanneer dit in contact komt met water laat het een natuurlijke zeep vrij die efficiënt is om onze kleren te wassen.


Cynthia : Ik dacht in het beging vijgen of dadels of zo. En hoe gebruik je het?


Emilia: We steken een vijftal wasnoten in een zakje, we doen het goed dicht, steken het in de wastrommel samen met de kleren. Het is goed voor wit, wol en zijde. Het kan gebruikt worden voor alle temperaturen en bovendien gaan we de wasnoten hergebruiken. In principe kunnen we dit voor drie wasbeurt gebruiken.


Cynthia: En hoeveel noten heb je nodig voor één wasbeurt?


Emilia: Vier tot vijftaal noten. Je gaat het zelfs zien schuimen. Dit is een natuurlijke schuim die vrijkomt.


Cynthia: En heeft dat ook een geur?


Emilia: Het geeft geen geur. Wil je jou kleren een geurtje geven, dan kan je een etherische olie gebruiken naar jouw eigen smaak. Ik gebruik graag lavendelolie.


Cynthia: En waar steek je de etherische olie? Op de kleren?


Emilia: Je steekt een paar druppels (vijf à tiental) in het bakje van de wasverzachter van de wasmachine.


Cynthia: Kan je de wasnoten ook combineren met een beetje wasverzachter of best helemaal natuurlijk?


Emilia: Dat is volledig aan jou de keuze. Je kan dit zeker doen en nadien overschakelen op volledig natuurlijk. Het belangrijkste is dat het comfortabel aanvoelt. Op zich heb je geen wasverzachter nodig want de wasnoten geven al een wasverzachtend effect. Ook, wasverzachters zijn heel chemisch, het is moeilijk om dit volledig natuurlijk te vinden. Het beste is om hiervoor azijn te gebruiken.


Cynthia : Azijn maakt je wasmachine zelfs proper.


Emilia: Ja ! En het wordt ook gebruikt als witmaker voor kleding.


Cynthia: Krijg je daar alle vlekken mee uit? Want ik zit thuis met een kleine die thuiskomt vol modder..


Emilia: Voor hardnekkige vlekken kan je best een solide zeep gebruiken, voordat je het kledingstuk in de was steekt. Gewoon even over de vlek wrijven.

Iets dat ik nog niet heb vermeld, is dat de wasnoten drie keer kunnen hergebruikt worden. Nadien zal je zien dat ze opdragen. Dan kan je ze in de compost steken.


Cynthia: En waar kunnen we deze wasnoten vinden?


Emilia: Dus de wasnoten kan je in duurzame webshops vinden, zoals Blijzonder en Doekjes en Broekjes. Maar anders ook in zero waste shops die een afdeling persoonlijke verzorging hebben, of bio winkels.


Cynthia : Is dat betaalbaar?


Emilia: Ja hoor, per product voor 30 wasbeurten is de prijs €8. Erg toegankelijk dus!


Een tweede product die ik vandaag mee heb om te tonen is de wasei. Dit is vrij nieuw hier in België. De wasei bestaat uit minerale pellets. Dat is ook volledig natuurlijk. De bedoeling is dat we deze wasei, net zoals de wasnoten, gewoon bij de kleding steken in de wastrommel.


Cynthia: En van wat is dat gemaakt? Het ei?


Emilia: De minerale pellets bestaan uit o.a. natriumcarbonaat en calciumcarbonaat.


Cynthia: Het ei zelf, dat is geen plastiek veronderstel ik?


Emilia: Het ei zelf is gemaakt van zacht, duurzaam rubber en is daarom eenvoudig te gebruiken. De bedoeling is dat we deze constant gaan hergebruiken. We gaan alleen de minerale pellets gaan vervangen. Met een volle ei kan je zo een 70 wasbeurten doen!


Cynthia: En schuimt dat ook?


Emilia: Ja, het is opnieuw een natuurlijke schuim.


Cynthia: Lijkt me ook handig voor mensen die baby's of kindjes hebben. Chemische producten worden namelijk afgeraden.


Oké super, we hebben weer heel wat dingen bijgeleerd. We kunnen hier uren over door gaan. Ik stel dat je binnenkort wel eens terug komt om dan nog wat extra tips te geven!



Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco

Comentarios


bottom of page