12 zero-waste workshops in Gent

Ben je op zoek naar een zero-waste workshop, lezing, inspiratiesessie of informatiesessie voor jouw team of jezelf in Gent? Dan ben je hier aan het goede adres ;) Wij lijsten hier 12 verschillende op die jou beslist zullen inspireren en zin geven om aan de slag te gaan. We hebben ook een lijst gemaakt van zero-waste workshops in Antwerpen en Brussel.


zero-waste inspiratiesessie en informatiesessie voor teambuilding in Gent Mixua


1) Hoe met zero-waste beginnen thuis of op kantoor? door Mixua

Je wil graag jouw ecologische voetafdruk verminderen, maar weet niet goed hoe te beginnen of je hebt frisse inspiratie nodig? Tijdens deze inspiratiesessie krijg je allerlei handige en leuke tips & tricks die je zin geven om aan de slag te gaan. Alleen beschikbaar voor groepen (als bv. teambuilding). Meer info over deze workshop van Mixua.


Ook beschikbaar:

  • Hoe jouw kleerkast meer zero-waste maken? Weetjes, feiten en anekdotes specifiek voor een duurzamere kleerkast.

  • Hoe jouw badkamer meer zero-waste maken? Weetjes, feiten en anekdotes specifiek voor een duurzamere badkamer.


zero-waste inspiratiesessie en informatiesessie als teambuilding Gent Belgie

2) Ontdek de nieuwste 'easy swaps' of ecologische alternatieven door Mixua

De laatste jaren zijn er heel wat duurzame producten toegankelijker geworden die ons helpen ecologischer leven. Denk bv. aan de bokashi, shampoo bars, loofahs of poetsproducten in pods. Wij leggen je graag alles hierover uit. Laat je verrassen en verleiden!


Alleen beschikbaar voor groepen (als bv. teambuilding). Meer info over deze workshop van Mixua.zero-waste inspiratiesessie en informatiesessie als teambuilding Gent Belgie

3) Hoe zero-waste shoppen in een gewone supermarkt? door Mixua

Verpakkingsvrije winkels zijn hip en trendy, maar vaak ver gelegen als je niet in een stad woont. Gelukkig kan je ook zero-waste of low-waste kopen in een gewone supermarkt. Hoe? Dat legt Mixua graag uit aan de hand van tips & tricks en voorbeelden. Alleen beschikbaar voor groepen (als bv. teambuilding). Meer info over deze workshop van Mixua.


4) Wat is de Bokashi en hoe gebruik je het? door Mixua

30% van ons restafval is organische afval dat kan worden gecomposteerd, maar dit is vaak niet evident als je geen tuin hebt. Gelukkig biedt de Bokashi een oplossing. Met deze methode kan je je restafval een tweede leven geven zonder nare geurtjes of last van vliegjes in een kleine ruimte.


Bovendien kan je veel meer soorten voedsel composteren dan wat mogelijk is bij een wormenbak of tuincompost. Graag legt Mixua uit wat het is en hoe het precies werkt. Je kan nadien direct aan de slag.


Alleen beschikbaar voor groepen (als bv. teambuilding). Meer info over deze workshop van Mixua.ecologische zero-waste workshop teambuilding Gent Belgie Eva vzw

5) Zero-waste kookworkshops bij Eva vzw

In deze workshop kook je niet alleen met lokale groenten, maar wordt er zoveel mogelijk groentenafval gebruikt dat normaal in de vuilbak verdwijnt. Zero-waste koken is gemakkelijk, maar bovendien kan het ook verfijnd en decadent. Ideaal om je gasten omver te blazen op je volgende feestje! Meer info over deze workshop van Eva vzw.ecologische zero-waste teambuilding gent belgie


6) Workshop 'recycled art': creatief met afval door Muzische Workshops vzw

Ga op een creatieve manier aan de slag met afval! Werk met allerhande materialen die dagelijks in de vuilbak gegooid worden. Plastiek in al zijn verschijningsvormen, karton, blik, papier, verpakkingsmateriaal, dopjes, afgedankte huishoudapparatuur, kapotte fietsbanden, …

Onder begeleiding van een beeldende kunst docent geven we deze materialen een nieuw leven. Dat proces kent vele namen: upcycling, trash design, recycled art, ecokunst, junk art, … . Kijk vanuit een ander perspectief naar 'waardeloze' spullen en herwaardeer ze tot maatschappelijk relevante kunstwerken. Meer info over deze workshop van Muzische Workshops.DIY workshop zero-waste teambuilding gent Belgie Muzische Workshops

7) Workshop totebag ontwerpen door Muzische Workshops vzw

Tijdens deze workshop ontwerp je zelf het design voor een herbruikbare tas. De deelnemers krijgen alle vrijheid om te experimenteren met kleur en vorm! Elke totebag is uniek, want elke deelnemer is uniek. Deze workshop is ook ideaal om een cadeau voor een ander te maken. Bijvoorbeeld rond kerst, moederdag of gewoon zomaar een cadeau voor je BFF.

De totebags zijn Fairtrade tassen van duurzaam eco katoen en GOTS gecertifieerd. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en wordt ook wel eco katoen of organisch katoen genoemd. Fairtrade tassen van organisch katoen zijn van A tot Z duurzaam, groen en eerlijk! Meer info over deze workshop van Muzische Workshops.ecologische zero-waste workshop teambuilding bijenwasdoek gent belgie


8) Maak een bijenwasdoek: alternatief voor huishoudfolie en zilverpapier door Fleur & Fly

Een bijenwasdoek is het perfecte milieuvriendelijke en herbruikbare alternatief voor huishoudfolie en zilverpapier. Ze zijn mooi, ze zijn fleurig en je kan ze zelf maken! Gebruik je bijenwasdoeken om boterhammen mee te nemen, een koek of wat fruit. Ze passen ook perfect over een kommetje om een restje eten te bewaren. Je kan er kaas in bewaren of een stuk cake en je maakt de doek gemakkelijk weer schoon met een lauwe vaatdoek.


Je leert meer over het belang om goed voor onze bijtjes te zorgen en je vermindert je plastic gebruik. Dubbele winst! Meer info over deze workshop van Fleur & Fly.


DIY verzorging en make-up workshop Marion Maakt teambuilding Gent

9) Maak je eigen natuurlijke verzorging en/of make-up door Marion Maakt

Wist je dat veel van wat we op onze huid smeren in ons lichaam terecht komt? En dat veel (dure) verzorgingsproducten stoffen bevatten die nefast zijn voor mens en natuur? Gelukkig kan het anders!


In de DIY natuurlijke verzorging workshop leer je jouw huid en lichaam verzorgen op een verantwoorde, duurzame manier, zonder een fortuin uit te geven. Er wordt gebruik gemaakt van 100% natuurlijke en kwaliteitsvolle grondstoffen. Respect voor huid en milieu verzekerd! Je gaat met verschillende producten in herbruikbare verpakking naar huis.


In de DIY natuurlijke make-up workshop leer je minerale make-up maken op een verantwoorde, duurzame manier, zonder een fortuin uit te geven. Vegan is mogelijk. Meer info over de workshops van Marion Maakt.10) Maak je eigen zaadbommetjes door Geveltuinbrigade/Gents MilieuFront

11) Wandeling eetbare planten door Anupana

12) Leer fermenteren door De Wilde GoestingMeer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco