top of page

13 zero-waste workshops in Gent

Ben je op zoek naar een zero-waste workshop, lezing, inspiratiesessie of informatiesessie voor jouw team of organisatie in Gent? Dan ben je hier aan het goede adres ;) Wij lijsten hier 13 verschillende op die jou beslist zullen inspireren en zin geven om aan de slag te gaan. We hebben ook een lijst gemaakt van zero-waste workshops in Antwerpen en Brussel.1) Aan de slag met zero-waste thuis en/of op kantoor door Mixua

Hoe maak je in het dagelijkse leven of op het werk duurzamere keuzes? Je wil graag jouw ecologische voetafdruk verminderen, maar weet niet goed hoe te beginnen of je hebt frisse inspiratie nodig? Tijdens deze interactieve inspiratiesessie geeft een workshopgever van Mixua allerlei handige en leuke tips & tricks die je zin geven om (verder) aan de slag te gaan.

Menu van onderwerpen waaruit je kan kiezen: Aan de slag met zero-waste thuis en/of de werkplek. Hoe correct sorteren? Hoe je keuken meer zero-waste maken? Hoe je kleerkast meer zero-waste maken? Hoe je badkamer meer zero-waste maken? Best-cases van duurzame en circulaire business modellen?


Alleen beschikbaar voor bedrijven of organisaties als teambuilding, training of educatiesesessie. Ideaal om het team te motiveren en engageren rond duurzaamheid.


doe het zelf workshops informatiesessie teambuilding antwerpen belgie

2) Maak je eigen natuurlijke verzorging en/of poetsproducten met Mixua

In de DIY verzorgingsproducten workshop leer je jouw huid en lichaam verzorgen op een verantwoorde, duurzame manier, zonder een fortuin uit te geven. Er is keuze tussen je eigen tandpasta maken of je eigen deodorant maken.


In de DIY schoonmaakmiddelen workshop leer je eigen natuurlijke huishoudproducten te bereiden met eenvoudige recepten die je thuis gemakkelijk zelf kan toepassen. Je maakt een allesreiniger op een ecologische en goedkope manier.


Er wordt gebruik gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen. Respect voor ons huid, ons huis en het milieu verzekerd! Je gaat met verschillende producten in herbruikbare verpakking naar huis. Alleen beschikbaar voor bedrijven of organisaties als teambuilding of voor events.


ecologische inspiratiesessie informatiesessie teambuilding antwerpen belgie

3) Ontdek de nieuwste 'easy swaps' of ecologische alternatieven door Mixua

De laatste jaren zijn er heel wat duurzame producten toegankelijker geworden die ons helpen ecologischer leven. Denk bv. aan bokashi, shampoo bars, loofahs of poetsproducten in pods. Wij leggen je graag alles hierover uit tijdens deze interactieve workshop. Laat je verrassen en verleiden! Alleen beschikbaar voor bedrijven of organisaties, als teambuilding of voor events.4) Wat is de Bokashi en hoe gebruik je het? door Mixua

30% van ons restafval is organische afval dat kan worden gecomposteerd, maar dit is vaak niet evident als je geen tuin hebt. Gelukkig biedt de Bokashi een oplossing. Met deze methode kan je je restafval een tweede leven geven zonder nare geurtjes of last van vliegjes in een kleine ruimte. Bovendien kan je veel meer soorten voedsel composteren dan wat mogelijk is bij een wormenbak of tuincompost.


Graag legt Mixua uit wat het is en hoe het precies werkt. Je kan nadien direct aan de slag. Alleen beschikbaar voor bedrijven of organisaties als teambuilding of voor events.


ecologische zero-waste workshop teambuilding Gent Belgie Eva vzw

5) Zero-waste kookworkshops bij Eva vzw

In deze workshop kook je niet alleen met lokale groenten, maar wordt er zoveel mogelijk groentenafval gebruikt dat normaal in de vuilbak verdwijnt. Zero-waste koken is gemakkelijk, maar bovendien kan het ook verfijnd en decadent. Ideaal om je gasten omver te blazen op je volgende feestje! Meer info over deze workshop van Eva vzw.ecologische zero-waste teambuilding gent belgie


6) Workshop 'recycled art': creatief met afval door Muzische Workshops vzw

Ga op een creatieve manier aan de slag met afval! Werk met allerhande materialen die dagelijks in de vuilbak gegooid worden. Plastiek in al zijn verschijningsvormen, karton, blik, papier, verpakkingsmateriaal, dopjes, afgedankte huishoudapparatuur, kapotte fietsbanden, …

Onder begeleiding van een beeldende kunst docent geven we deze materialen een nieuw leven. Dat proces kent vele namen: upcycling, trash design, recycled art, ecokunst, junk art, … . Kijk vanuit een ander perspectief naar 'waardeloze' spullen en herwaardeer ze tot maatschappelijk relevante kunstwerken. Meer info over deze workshop van Muzische Workshops.DIY workshop zero-waste teambuilding gent Belgie Muzische Workshops

7) Workshop totebag ontwerpen door Muzische Workshops vzw

Tijdens deze workshop ontwerp je zelf het design voor een herbruikbare tas. De deelnemers krijgen alle vrijheid om te experimenteren met kleur en vorm! Elke totebag is uniek, want elke deelnemer is uniek. Deze workshop is ook ideaal om een cadeau voor een ander te maken. Bijvoorbeeld rond kerst, moederdag of gewoon zomaar een cadeau voor je BFF.

De totebags zijn Fairtrade tassen van duurzaam eco katoen en GOTS gecertifieerd. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en wordt ook wel eco katoen of organisch katoen genoemd. Fairtrade tassen van organisch katoen zijn van A tot Z duurzaam, groen en eerlijk! Meer info over deze workshop van Muzische Workshops.ecologische zero-waste workshop teambuilding bijenwasdoek gent belgie


8) Maak een bijenwasdoek: alternatief voor huishoudfolie en zilverpapier door Fleur & Fly

Een bijenwasdoek is het perfecte milieuvriendelijke en herbruikbare alternatief voor huishoudfolie en zilverpapier. Ze zijn mooi, ze zijn fleurig en je kan ze zelf maken! Gebruik je bijenwasdoeken om boterhammen mee te nemen, een koek of wat fruit. Ze passen ook perfect over een kommetje om een restje eten te bewaren. Je kan er kaas in bewaren of een stuk cake en je maakt de doek gemakkelijk weer schoon met een lauwe vaatdoek.


Je leert meer over het belang om goed voor onze bijtjes te zorgen en je vermindert je plastic gebruik. Dubbele winst! Meer info over deze workshop van Fleur & Fly.


zero-waste workshops, inspiratiesessie en informatiesessie als teambuilding Gent Belgie

9) Kruidenwandeling door De wereld van Kina

Je verkent de prachtige plantentuin van De wereld van Kina: de Tuin. In deze rondleiding wordt er ingegaan op de geneeskrachtige aspecten van kruiden. De geneeskrachtige werking van planten is vaak veel zachter maar even doeltreffend als moderne chemische middelen waarvan de bijwerkingen soms weer verdere medicatie vragen.


10) Minder is meer: Start to simplify door De Groeiplek

Hoe kunnen ontspullen en opruimen bijdragen tot meer rust, ruimte en eenvoud? Tijdens deze workshop vertelt opruimcoach Marlies Boutens hier meer over en geeft ze je tips & tricks. Je ontdekt welke hindernissen op je pad kunnen komen en wat je kan doen om ze te overwinnen.


duurzame teambuilding workshop in gent

11) Maak je eigen zaadbommetjes door Geveltuinbrigade/Gents MilieuFront

Kan jouw tuin, die van de buren, werk of het stukje gemeentegrond voor je huis wel wat vrolijkheid gebruiken? Gooi dan een Zaadbom! Zaadbommen zijn kleine balletjes van aarde, klei en zaden. De zaden zitten goed beschermt in de mix van aarde en klei. Hierdoor hoeft de zaadbom ook niet geplant te worden. Zodra de zaadbom in aanraking komt met water zal de zaadbom langzaam uit elkaar vallen en zullen de zaden ontkiemen.


12) Wandeling eetbare planten door Anupana

13) Leer fermenteren door De Wilde GoestingMeer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco of @ecoguidebelgium

Commentaires


bottom of page