16 zero-waste workshops in Brussel

Ben je op zoek naar een zero-waste workshop, inspiratiesessie of informatiesessie voor jouw team of jezelf in Brussel? Dan ben je hier aan het goede adres ;) Wij lijsten hier 16 verschillende op die jou beslist zullen inspireren en zin geven om aan de slag te gaan. We hebben ook een lijst gemaakt van zero-waste workshops in Antwerpen en Gent.


zero-waste inspiratiesessie informatiesessie teambuilding in Brussel Mixua

1) Hoe met zero-waste beginnen thuis of op kantoor? door Mixua

Je wil graag jouw ecologische voetafdruk verminderen, maar weet niet goed hoe te beginnen of je hebt frisse inspiratie nodig? Tijdens deze inspiratiesessie geeft de eco-gids van Mixua allerlei handige en leuke tips & tricks die je zin geven om aan de slag te gaan. Beschikbaar voor groepen (als bv. teambuilding). Meer info.


Ook beschikbaar:

Hoe jouw kleerkast meer zero-waste maken? Weetjes, feiten en anekdotes specifiek voor een duurzamere kleerkast. Meer info.

Hoe jouw badkamer meer zero-waste maken? Weetjes, feiten en anekdotes specifiek voor een duurzamere badkamer. Meer info.ecologische inspiratiesessie informatiesessie teambuilding Brussel Belgie

2) Ontdek de nieuwste 'easy swaps' of ecologische alternatieven door Mixua

De laatste jaren zijn er heel wat duurzame producten toegankelijker geworden die ons helpen ecologischer leven. Denk bv. aan bokashi, shampoo bars, loofahs of poetsproducten in pods. Wij leggen je graag alles hierover uit. Laat je verrassen en verleiden! Deze inspiratiesessie is beschikbaar voor groepen (als bv. teambuilding). Meer info.duurzame inspiratiesessie informatiesessie teambuilding Brussel Belgie

3) Hoe zero-waste shoppen in een gewone supermarkt? door Mixua

Verpakkingsvrije winkels zijn hip en trendy, maar vaak ver gelegen als je niet in een stad woont. Gelukkig kan je ook zero-waste of low-waste kopen in een gewone supermarkt. Hoe? Dat legt Mixua graag uit aan de hand van tips & tricks en voorbeelden. Deze informatiesessie is beschikbaar voor groepen (als bv. teambuilding). Meer info.


4) Wat is de Bokashi en hoe gebruik je het? door Mixua

30% van ons restafval is organische afval dat kan worden gecomposteerd, maar dit is vaak niet evident als je geen tuin hebt. Gelukkig biedt de Bokashi een oplossing. Met deze methode kan je je restafval een tweede leven geven zonder nare geurtjes of last van vliegjes in een kleine ruimte. Bovendien kan je veel meer soorten voedsel composteren dan wat mogelijk is bij een wormenbak of tuincompost. Graag legt Mixua uit wat het is en hoe het precies werkt. Je kan nadien direct aan de slag. Deze informatiesessie is beschikbaar voor groepen (als bv. teambuilding). Meer info.


home organising zero-waste teambuilding brussel ecozy

5) Workshop 'Home organising' door Ecozy

Tegenwoordig ontbreekt de tijd die we hebben voor wat werkelijk essentieel is vaak. Dankzij de Home Organizing-methode ruimen we de rommel op, jagen we het overbodige weg en reorganiseren we beter.

Het resultaat: een huis waar je je batterijen echt kunt opladen of een kantoor waar je je kan concentreren.


Ontdek welke nieuwe gewoontes je kan aannemen die je in staat stellen om tijd te besparen en minder, maar beter te consumeren. Ontdek o.a. de oorzaken van rommel in een huis, jouw verbeterpunten, waar te beginnen, bewaaradvies, enz. Meer info.


DIY zero-waste workshops teambuildings brussel Orybany

6) DIY workshops bij Orybany

Orybany biedt een verscheidenheid aan creatieve, DIY workshops. Ongeacht je niveau, deze workshops zijn voor iedereen toegankelijk, zowel tieners als volwassenen (geen vereiste). Je hebt de keuze tussen de volgende workshops: creatief naaien, breien, borduurwerk, tekening, juwelen, kaarsen, terrariums, natuurlijke cosmetica (schoonheidsproducten), natuurlijke schoonmaakproducten, origami, bloemsierkunst, schilderen en zero-waste lunch. Meer info over deze inspiratiesessies en workshops.


7) Textielupcycling door Cadavres Exquis

Demonstratie van de terugwinning van kleren volgens een zero-waste benadering. Introductie tot het herstellen, individualiseren en bewerken van kleding. Een leuke en milieuvriendelijke manier om meer te leren over naaien en 'slow fashion'. Meer info.


DIY workshop verzorging cosmetica brussel teambuilding Make Senz

8) 'Slow cosmetica' door Make Senz

Tijdens deze workshop leer je hoe je op een natuurlijke manier voor jouw huid kan zorgen. Je maakt biologische cosmetische producten die op jouw behoeften zijn afgestemd, zoals een gezichtslotion op basis van biologische bloemenwater voor een stralende huid en een verzorgende balsem voor de lippen. Je kan de producten personaliseren volgens de behoeften van jouw huid en op basis van advies. Meer info.


DIY zeep verzorging workshop teambuilding Make Senz brussel

9) Maak je eigen zeep bij Make Senz

In deze interactieve en leuke workshop leer je de basistechnieken van het maken van koude zeep. Je wordt stap voor stap begeleid en maakt 500gr zeep per persoon. De basisformule is gemaakt met rauwe en gecertificeerde biologische ingrediënten. Je kan zelf de essentiële oliën, pigmenten en plantaardige oliën van jouw voorkeur kiezen om je creaties te personaliseren. Meer info.


10) Maak je eigen poetsproducten door Alma Sana

Leer je eigen natuurlijke huishoudproducten te bereiden met eenvoudige recepten die je thuis gemakkelijk zelf kan toepassen! Leer o.a. te maken: afwasmiddel, allesreiniger en vloeibaar wasmiddel voor een zachter was. Je gaat naar huis met recepten en een heleboel tips. Meer info.zero-waste DIY workshops teambuilding Brussel Alma Sana

11) Maak je eigen natuurlijke verzorgingsproducten door Alma Sana

Ben je gemotiveerd om je gewoontes te veranderen? Ben je op zoek naar gemakkelijke en efficiënte ecologische alternatieven? Tijdens deze workshop maak je o.a. frisse tandpasta, een zachte roll-on deodorant, gezichtscrème, make-up remover, bodymilk of lippenbalsem. Alle benodigde ingrediënten voor de producten zijn aanwezig. Meer info.Les Valeurs de Sophie DIY zero-waste workshop teambuilding

12) Bee's wrap workshop by Les Valeurs de Sophie

Word een expert in het maken en gebruiken van een 'bee’s wrap'! Tijdens deze workshop maak je je eigen bijenwasverpakkingsdoek en ontdek je de verschillende fabricatiemethodes, maar ook het onderhoud en het gebruik van dit bijzonder zero-waste product. Elke deelnemer vertrekt met zijn eigen bee’s wrap. Meer info.


13) Gezonde en zero-waste vieruurtjes voor groot en klein door Le Palais Vert

Eenvoudige recepten zonder afval, goed voor je eigen gezondheid en die van de planeet. Maak van de gelegenheid gebruik om de handen uit de mouwen te steken en allerlei plantaardige recepten te ontdekken: zelfgemaakte limonade, energieballetjes, antiverspillingspannenkoeken… Klaar om je te laten verrassen? Meer info.


food zero-waste workshop teambuilding brussel molleke

14) Bewaarmethoden zonder ijskast door Molleke

Sinds de oertijd vindt de mens allerlei kneepjes om zijn voedsel langer te bewaren, om zelfs in winterperiodes te kunnen eten. Nu bijna alle voedingsmiddelen het hele jaar lang beschikbaar zijn, stelt Molleke je voor om het te hebben over voedselbewaring zonder ijskast of diepvries. Die methodes worden soms vergeten, hoewel ze staan voor lekker eten en gemakkelijk thuis kunnen worden toegepast. Meer info.atelier groot eiland food workshops brussel teambuilding

15) Zero-waste food workshops door Atelier Groot Eiland

Zin in een gezonde en culinaire zero waste workshop? Wortelcake, pesto, citroentaart, limoncello of limonade: dit zijn maar enkele van de mogelijkheden. Kom je receptenboek zonder de minste verspilling aanvullen. Ingrediënten en materiaal ter plekke beschikbaar. Meer info.zero-waste baby workshop teambuilding brussel Ecozy

16) Zero-waste baby door Ecozy

Een baby zet je hart en leven op zijn kop, net zoals je vuilbak ;) Ontdek tijdens deze workshop hoe je afval en schadelijke producten voor jouw kleintje kan vermijden. Zero waste is een manier van leven waar je terug gaat naar de basis, toegankelijk voor iedereen. Ontdek o.a. wat je echt nodig hebt voor jouw baby, vermijd het onnodige, bewaar het essentiële, wasbare luiers (modellen, merken, materialen, kosten, onderhoud), natuurlijke babyhygiëne, een geboortelijst in zero waste-modus, enz. Meer info.Jouw zero-waste workshop graag erbij in deze lijst? Mail naar hello@mixua.be met info over jouw workshop.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco