top of page

Nieuw: Cradle-to-cradle denimcollectie van C&A


C&A cradle to cradle denimcollectie ecologisch en duurzaam

Ik moet toegeven dat het als nieuwe mama best beangstigend is hoe de toekomst eruit zal zien voor Luna. Wat we nu aan het zien zijn met de overstromingen, hittegolven en bosbranden is nog maar het begin. Dit zijn de gevolgen van de uitstoot van de jaren 80, en sindsdien hebben we alleen maar meer uitgestoten (denk aan bv. goedkope vluchten)..


Als je dit aan het lezen bent, dan hoor jij tot de 10% Belgen die ecologie belangrijk vindt. Dit betekent dat 90% nog niet mee is.. De vraag is dus, hoe krijgen we zoveel mogelijk mensen, zo snel mogelijk, mee om duurzamere keuzes te maken?


Hier zijn véél antwoorden op, en mijn studies economie hebben me geleerd dat grote bedrijven hier een belangrijk deel in spelen. Neem nu C&A. Zij hebben de aandacht van de grote massa en kunnen dus krachtiger een impact maken (in vergelijking met de traagheid van de regering)..


Zo zijn ze nu de eerste om de Cradle-to-Cradle gecertificeerde denimstof te gebruiken in een collectie. Wat betekent dit?


  • Wel, de stof wordt vervaardigd met 100% hernieuwbare grondstoffen.

  • Alleen 100% hernieuwbare energie wordt gebruikt om de kleding te maken.

  • De gebruikte materialen zijn allemaal plantaardig, bv. GOTS-gecertificeerde katoenvezels.

  • Er worden alleen plantaardige chemicaliën gebruikt om de kledingstukken te maken.

  • Het water voor de productie wordt in een gesloten kringloop gehouden.

  • De productie is 100% koolstofneutraal.

  • Het ontwerp van de kleding is tijdloos (bv. geen seizoensgebonden patronen).

C&A cradle to cradle denimcollectie ecologisch en duurzaam

Een stap in de goede richting om ecologie te brengen bij de massa, als je het mij vraagt. En ja, nog veel meer stappen zijn nodig: nog meer transparantie, inspelen op minder kopen,.. Maar ik geloof dat dit soort initiatieven nodig zijn om ook mensen te bereiken die niet bezig zijn met ecologie of die het budget niet hebben om kleine, duurzame labels te kopen.


Ik ben daarom erg enthousiast om deze collab met C&A te doen! Op de foto's zie je de nieuwe kledingstukken gemaakt van deze denimstof.


C&A cradle to cradle denimcollectie ecologisch en duurzaam

Trouwens, iemand vroeg me via social media: "Ja, maar het is maar een kleine fractie. Gaat het dan niet eerder om greenwashing?" Een goede vraag om te stellen, daarom deel ik hier ook graag mijn antwoord nog eens. Om eventuele greenwashing te identificeren, ga ik altijd eerst op zoek naar een duurzaamheidsverslag. Als er een is (vaak niet!), dan moet dit met een kritisch oog benaderd worden, ik ga dan op zoek naar info over welke bedoelen het merk stelt, wat het al bereikt heeft en vooral wat het nog wil bereiken in de toekomst. Dit moet vasthangen aan cijfers. Daarnaast onderzoek ik ook wat onafhankelijke organisaties, zoals Fashion Revolution bvb, over het merk zegt.


Ik moet zeggen dat ik positief verrast was toen ik dit onderzocht heb voor C&A, ze staan veel verder dan dat ik initieel dacht en zijn volop hierin aan het investeren. Vandaar mijn besluit om deze collectie te steunen. Ik raad je zeker aan om hun duurzaamheidsverslag door te nemen, vind je gewoon op hun website.


Heb je ook vragen? Contacteer mij gerust via Instagram. Graag meer ecologische producten of adresjes ontdekken? Neem een kijkje op de online ontdekkingsgids of kom eens mee op Eco Tour!
Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, (online) workshops en online ontdekkingsgids.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco


Comments


bottom of page