top of page

Deze 5 opkomende kledingmerken moet je kennen

Al enkele jaren is er meer aandacht voor de impact van mode op onze planeet, en maar goed ook! Grote modehuizen zetten hun eerste stappen richting een meer duurzame aanpak. Maar daarnaast zijn er ook talrijke - meestal vrouwelijke - ondernemers die op een slimme manier willen bijdragen aan een betere modewereld. Dankzij hun doordachte materiaalkeuzes, het inzetten op circulaire mode en aandacht voor lokale of eerlijke productie, kan jij met een gerust hart verliefd worden op hun prachtige ontwerpen. In deze post ontdek je 5 opkomende duurzame merken.


duurzame kleding eco-vriendelijke mode trendy

1. The Tiny Big Sister


The tiny big sister is de volwassen zus van het ecologische kidslabel Tiny Cottons. Tiny cottons werd opgericht in Barcelona in 2012 met de eenvoudige missie om kwalitatieve kinderkleren te maken met een verhaal achter iedere collectie. Sinds een jaar of twee is er ook een vrouwencollectie, voor de mama's van die coole kids (en alle andere coole vrouwen natuurlijk!). The Tiny Big Sister is eco-friendly, waarbij een eerlijke productie en het gebruik van duurzame stoffen een must zijn. De ontwerpen zijn vrouwelijk en speels tegelijk, fris en stijlvol met een knipoog.
duurzame stoffen linnen kledingstuk betaalbaar kleren

2. Linenfox


Wist je dat linnen één van de meest duurzame stoffen is? Het Litouwse Linenfox ontwerpt moderne en stijlvolle snits uit deze natuurlijke stof. Je kiest een kledingstuk uit de collectie en één van de 24 kleuren, en dan pas schiet het team van lokale naaisters in actie. 6-8 weken later wordt je nieuwe aanwinst bij je thuis geleverd! Het kledingstuk wordt dus speciaal voor jou gemaakt. Geen overstocks, geen overschotten, en een stuk uit prachtig kwalitatief en betaalbaar linnen, helemaal volgens jouw smaak. Dat is duurzaamheid.
circulaire mode upcycling gerecycleerde stoffen lingerie

3. Anekdot


Anekdot komt van het woord anekdote. Want elk stofje dat de Duits-Zweedse ontwerpster Sofie selecteert heeft zijn eigen verhaal en bijzondere origine. Het zijn stoffen met een verleden, die ontstaan zijn uit overproductie en eindvoorraden, maar ook gerecycleerde materialen en vintage overschotjes. Zo ontstaan weer nieuwe verhalen, en betekenisvolle ontwerpen. Anekdot creëert verfijnde lingerie die een ode is aan de vrouwelijke vormen. Dat is upcycling, met een prachtig resultaat.


tijdloze mode fairtrade kwalitatief duurzaam tencel

4. Wearable Stories


Het verhaal van het Belgisch label Wearable Stories begon in Bali, waar ontwerpster Loredana Falone een krachtige visie op mode ontwikkelde. Wearable Stories staat voor casual en eigentijdse stukken, die diverse culturele invloeden uitademen, terwijl ze vasthouden aan tijdloze waarden. De doelstelling is om met elke collectie vrouwen de kracht te geven om zelfzeker te zijn en andere vrouwen te inspireren. Zodat je eigen draagbaar verhaal ontstaat.


De collecties zijn vrouwelijk en overtuigend. Wearable Stories kiest voor productie volgens fair trade principes, uit duurzame, kwalitatieve stoffen zoals tencel.
kleding restafval modeindustrie accessoires kledingstukken ethisch

5. Studio Ama


Ama is het Latijnse imperatief en staat voor iets doen omdat het hetgeen is wat klopt, zonder vragen te moeten stellen. Zo doet en maakt bezielster Soraya Wancour vanuit een persoonlijke overtuiging en goesting. Studio Ama wil een alternatief model zijn binnen de mode-industrie, zo duurzaam en ethisch mogelijk. Restafval van de lokale textielindustrie krijgt een nieuwe bestemming in de kledingstukken en accessoires. Een sociaal maatwerkbedrijf in de buurt staat in voor de productie. De ontwerpen zijn stuk voor stuk statement pieces waar je jarenlang van zal kunnen genieten. Lokaal, ethisch, duurzaam, circulair, Studio Ama stelt het voorbeeld!
Op zoek naar duurzame mode in jouw buurt? Ga op beleving met de gegidste Eco Tour Mixua of je kan ook een kijkje nemen in deze online ontdekkingsgids.Over Laura Switten

Laura is oprichtster van Honesse. Haar passie is de allerfijnste, ecologische en betaalbare merken onderzoeken en selecteren. Haar motto: Starten met duurzame kledingkast is het makkelijkste vanaf het onderste laagje ;-) 


Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco


Comments


bottom of page