top of page

Duurzame mode, een trend?

Vorige maand hadden we de Green Fashion Week, ook tijdens de Fashion Week in oktober zagen we grote fashion shows de revue passeren. Hetzij digitaal, hetzij opnieuw fysiek op de catwalk. Ook de Dutch Sustainable Fashion Week werd georganiseerd in september. Een belangrijke stap in de richting van bewustwording in de modewereld. Kunnen we stellen dat de hele fashionwereld aan het verduurzamen is?


bewuste en duurzame mode zoals veja sneakers belgie

CO2-uitstoot en overconsumptie


Fast fashion, een enorme CO2-uitstoot en overconsumptie zijn termen die we vaak aan de mode-industrie linken. De problematiek is de laatste jaren alleen maar duidelijker geworden en zaken als kinderarbeid en uitbuiting willen de meeste mensen niet langer slikken. Nu zijn er heel wat modemerken die hun schouders zetten onder initiatieven die nee zeggen tegen kinderarbeid, uitbuiting en milieuvervuiling. Doorgaans worden kleren al op een meer bewuste manier gemaakt, met meer aandacht voor de mens en het milieu. En dan heb je nog duurzame mode, die zoveel mogelijk inzet op een betere en groenere wereld. Heb jij trouwens al van de Veja sneakers gehoord? Een duurzaam merk dat fairtrade en vegan sneakers produceert. Je hebt zowel modellen voor vrouwen als Veja herensneakers.


Oud is hip


Misschien had jij er nog niet aan gedacht dat er zoiets bestaat als duurzame mode of slow fashion? Je kan meer en meer kleding kopen die op een ethisch verantwoorde manier gemaakt wordt. Of waarom geen kleding kopen die iemand al eens gedragen heeft? Vintage kleding is mooi én duurzaam, en vaak kan je ook unieke stuks scoren tegen een lagere prijs. Win-win-win.


Misschien kan je eens proberen om te consuminderen in plaats van consumeren. Dat houdt in dat je minder kledij koopt, maar hetgeen wat je koopt, doe je heel bewust. Je kiest voor kwaliteit en minder voor kwantiteit. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je ecologische voetafdruk.


consuminderen voor een kleinere ecologische voetafdruk in kleren en kleerkast

Ketens kiezen voor duurzaam


Je ziet dat er in onze maatschappij stilaan een verandering van onze mindset komt. Steeds meer grote merken en ketens hebben op hun website een categorie ‘vintage’ of ‘tweedehands’. Of de nieuwe kleren die ze produceren zijn ‘verantwoord’ of ‘conscious’ en krijgen ook dat label aangemeten. Meer en meer merken kiezen dus bewust voor vergroening. Ze voelen aan dat ze mee moeten met de stroom en sluiten zich bijvoorbeeld aan bij The Fashion Pact om allemaal samen de kledingindustrie te verduurzamen. Ze springen dus graag op de milieuvriendelijke trein om zoveel mogelijk mensen te bereiken. En dat duurzame verhaal hoeft niet alleen om kledij te draaien. Je kan het ook doortrekken naar sneakers, sieraden of andere accessoires zoals handtassen.


vintage kleding dat nieuw leven in wordt geblazen door te hergebruiken

High fashion goes green


Er zijn ook meer en meer high-end merken die hun steentje willen bijdragen aan het milieu. Overgebleven stukken stof of kleding worden gebruikt in een nieuw ontwerp. Stoffen die anders de vuilnisbak zouden invliegen, worden hergebruikt en vaak tegen een lagere prijs. Vergeten kledingstukken nieuw leven inblazen, dat is de bedoeling.
Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, (online) workshops en online ontdekkingsgids.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco

Yorumlar


bottom of page