top of page

Fair Fashion Fest: video interview met Emilia van Mixua

Het Fair Fashion Fest is een initiatief van Gent Fair Trade en is hét festival rond eerlijke mode in Gent. Tijdens dit event worden er korte en intieme sessies georganiseerd, waar ondernemers en experts uitgenodigd worden met een inspirerend en fair verhaal. Emilia, oprichtster van Mixua, was er een van. Je kan het interview hieronder vinden.Mijn naam is Emilia Cantero, ik ben eco-gids en oprichtster van Mixua. Bij mij is het allemaal een 10 jaar geleden begonnen toen ik economie aan de Universiteit van Gent heb gestudeerd. Hier heb ik voor de eerste keer gehoord over circulaire economie en dat was voor mij een echte “eye-opener”.


Om te beginnen, ik wist niet dat we vandaag in een lineaire economie leven, wat betekent dat we op zo een manier leven dat we veel producten maken (bv. kleding, alles wat we in ons huis hebben, in ons handtas, enz.), maar die worden heel snel afval. In een circulaire economie zouden we op zo een manier producten maken zodat ze in principe nooit afval worden. We zouden meer hergebruiken, een tweede leven geven, composteren enz.


Ik was hier zo gepassioneerd voor dat ik er mijn thesis over wou maken, maar dit was ongeveer tien jaar geleden, en op dat moment was er van de Universiteit Gent geen interesse uit. Ik ben dan in het bedrijfsleven gerold, maar na een vijftal jaar in verschillende, grote corporaties gewerkt te hebben, die erg gericht zijn in zoveel mogelijk winst maken ongeacht de gevolgen, merkte ik dat ik in een dieptepunt zat. Ik was niet meer gelukkig en had geen energie meer, op de rand van een burn-out. Ik wist dat ik dit niet wou doen met mijn tijd en mijn energie.


Toen heb ik die stabiele, goedbetaalde job vaarwel gezegd en stilletjes aan heb ik mijn weg naar de circulaire economie teruggevonden. Toen ik mijn job stopzette, had ik geen plan B maar wel mijn passie teruggevonden. Ik ben me dan erg beginnen verdiepen in zero-waste, duurzame mode, natuurlijke verzorging en duurzame innovatie.


Stap voor stap ben ik bv. een duurzame kleerkast beginnen opbouwen. Ik heb veel inspiratie opgedaan uit het event "Fair Fashion Fest" van Gent Fair Trade in Gent. Ik ben naar allerlei congressen gegaan, heb ondernemers en designers aangesproken om te verstaan wat "duurzaamheid" of "duurzame mode" nu eigenlijk betekent. En zo is de bal gaan rollen, zeg maar.

Op den duur had ik veel informatie en ik ben iemand die graag deelt, dus eerst ben ik een blog beginnen schrijven, wat dan is getransformeerd in de Eco Tours Mixua!


Ondertussen is het twee jaar geleden dat ik de eerste Eco Tour georganiseerd heb, deze was voor vrienden en familie als test. De Eco Tour is een gegidste ontdekkingstocht naar de nieuwste ecologische adresjes, producten en lokale helden van de stad. De deelnemers ontdekken zero-waste en duurzame kleding, voeding, natuurlijke verzorging en innovatie. Bovendien ontmoeten ze de makers, lokale helden en ondernemers erachter. Transparantie is zeer belangrijk in de ecologische wereld, vandaar dat ik het erg waardevol vind dat de deelnemers de mensen en het verhaal erachter ontdekken.


Mijn missie hiermee? Mensen helpen inspiratie vinden en tonen dat we allemaal een positieve impact kunnen maken via onze levensstijl. Dit is iets dat ik persoonlijk vroeger niet wist en een grote drang naar had. Ik wou zo graag op een positieve manier bijdragen en ik dacht dat ik dat moest doen met mijn werk. Maar eigenlijk moest ik het niet zover zoeken. Eigenlijk kunnen we dit gewoon doen via de dagelijkse keuzes dat we maken. Met bv. de kleren of verzorging die we dragen of wat wat we eten.


Ondertussen zijn de Eco Tours heel wat gegroeid. Ik heb nu een team van eco-gidsen rondom en we organiseren dit in verschillende steden. We organiseren zowel publieke Eco Tours als privé events voor teambuildings.


Publieke Eco Tours organiseren we één zaterdag per maand in Gent, Brussel en Antwerpen. Privé Eco Tours zijn beschikbaar in deze steden en ook nog in Mechelen, Brugge en Leuven. Het interessante om deze activiteit als teambuilding te doen is dat het collega's motiveert om samen stappen te zetten naar een meer duurzame werkplek en levensstijl. Deze stappen kunnen groot of klein zijn, naargelang het bedrijf.


Ik haal veel voldoening hieruit en vind het heerlijk wanneer deelnemers vragen stellen, of enthousiaste reacties te horen “Oh, dat wist ik nog niet!", "Dat kende ik nog niet!”. Er is ook altijd een leuke sfeer tijdens de Eco Tour. Deze wordt vaak met een vriendin of mama gedaan, of als het een teambuilding is dan kennen de mensen elkaar ook of willen ze elkaar leren kennen. Er komen ook mensen alleen naar de publieke Eco Tour, dan neem ik de kans om ze beter te leren kennen, een leuk babbeltje te hebben en te kijken hoe ik ze verder kan helpen. Hier krijg ik veel energie van!


En dan kwam covid en de lockdown. Opeens mochten we geen Eco Tours meer organiseren, dus hebben we bedacht hoe we het werk verder konden zetten dat we doen, maar dan online. We zijn op twee manieren gekomen: langs de ene kant hebben we online workshops gemaakt. De bedoeling hiervan is om deelnemers te helpen om in 1 maand een meer ecologische levensstijl te hebben. Dit via video's, uitdagingen en een forum. Er zijn verschillende onderwerpen: duurzame kleding, voeding, verzorging en innovatie. Bovendien komen er ook experten en ondernemers aan het woord, net zoals in de Eco Tour! Hiernaast hebben we ook online workshops voor teambuildings gemaakt.


Langs de andere kant hebben we een handige online ontdekkingsgids gemaakt waar mensen allerlei ecologische winkels en producten in hun regio kunnen vinden. We hebben een filter gemaakt waar mensen gemakkelijk kunnen zoeken op onderwerp en regio. We zijn dit nu volop verder aan het uitbouwen en producten en (online) winkels aan het opnemen.


Het is al een hele reis geweest de voorbije jaren en zowel ik als de eco-gidsen kijken uit om zoveel mogelijk mensen te gidsen en stappen te helpen nemen naar een meer ecologische levensstijl en werkplek!

Comentarios


bottom of page