top of page

Ken je deze 6 handige smartphone eco-applicaties al?


tips & tricks in ecologische apps en ecologische applicaties

In het tijdperk van smartphones is er werkelijk een app voor alles dat je nodig kan hebben. Ook voor zij die een ecologische levensstijl willen starten of al langer ecologische leven zijn er gelukkig enkele apps die jouw leven makkelijker kunnen maken.


Ben je nieuw in de wondere wereld van ecologie of heb je misschien nog wat tips nodig om je nieuwe smartphone te vullen? Dan is deze blog pérfect voor jou want vandaag bespreken we 6 handige smartphone eco-applicaties! Deze 6 apps zullen ongetwijfeld handig van pas komen in je eco-journey. Van ethisch shoppen, tot duurzame voeding en zelfs dagelijkse tips en tricks, deze apps denken aan alles!


zero-waste shoppen en duurzame voeding, duurzame tips & tricks, workshops

1. Yuka – Voeding en cosmetica scannen

Met de Yuka app kan je de barcodes op voedingsverpakkingen en cosmetica scannen. De app geeft je dan een score gebaseerd op of het biologisch is of niet, welke additieven er gebruikt worden en voor voeding ook de voedingswaarde zoals suiker en vetten. Momenteel bevat de database maar liefst 700.000 voedingsproducten en 300.000 cosmeticaproducten, en die database groeit elke dag want je kan zelfs nieuwe producten toevoegen.


Aan de hand van een foto die je zelf maakt, worden de ingrediënten gescand en gelezen. De app is gratis om te gebruiken maar met een kleine bijdragen kan je ook premium functies gebruiken zoals offline scannen bijvoorbeeld, handig wanneer je even geen mobiele data meer hebt en in de supermarkt staat! Yuka is een onafhankelijke app en baseert zijn score op enkele verschillende bronnen. Toch blijft het belangrijk alles met een korreltje zout te nemen, maak vooral je eigen keuzes! Maar Yuka is zo handig om je in de juiste richting te wijzen bij het maken van je aankoopkeuzes.


eerlijke mode en fair fashion, duurzame kledingkast, zero-waste mode

2. Good on you – ethische fashion score

Elke kledingwinkel heeft tegenwoordig zogezegd een ethische collectie, maar hoe ethisch zijn die eigenlijk? Daar kan Good on You je meer over vertellen! De database van deze app bevat meer dan 2000 merken die ieder een unieke score hebben gekregen.


Deze score bepaalt hoe goed een kleding merk zorgt voor de planeet, mensen en dieren. Het gaat dus niet enkel om een ecologisch aspect maar ook over hoe de werknemers behandeld worden en of er al dan niet vegan materialen werden gebruikt. Verder vind je in de app ook nog fashion tips, interviews en veel meer. Je zult dus niet enkel ethisch gekleed zijn maar ook helemaal on trend!


ecologisch leven via recycleren en restjes redden met Too Good To Go

3. Too good to go – weg met food waste!

Vroeger gooiden restaurants en winkels op het einde van de dag enorm veel eten weg. Het is namelijk moeilijk om elke dag weer in te schatten hoeveel klanten zullen langskomen, en eten wordt jammer genoeg snel slecht. Daar brengt Too good to go nu een einde aan.


Op deze app kan je bekijken welke restaurants of winkels op het einde van de dag restjes hebben, deze kan je dan met korting gaan afhalen, win win dus! Je kan zelfs voor een surprise bag kiezen bij sommige plekken, wanneer je weer eens niet weet wat eten. Tegenwoordig worden ook meer en meer zaken lid van de app, dus hou je ogen maar open voor al die lekkere restjes in jouw buurt.


gids duurzaam leven of ecologich leven in belgie via ecologische applicaties

4. For good – de beste gids voor duurzaam leven

Ben jij benieuwd naar je co2-voetafdruk? Zoek dan niet langer want For Good is de handigste en meest leerzame app die je hierbij kan helpen. Door middel van informatie zoals je vervoer, je voedingspatroon en je energieverbruik vertelt de app je hoeveel planeten er nodig zijn om je levensstijl te onderhouden.


We willen natuurlijk niet meer van de aarde opgebruiken dan we kunnen maar dan doen we jammer genoeg wel. Deze app vertelt je niet alleen wat er mis gaat maar ook hoe je het weer kan oplossen. Dagelijkse tips, leuke nieuwsartikels en motivatie om het vol te houden kan je verwachten. Ik ben al goed op weg naar minder planeten, en hopelijk snel minder dan 1, hoe doe jij het?


tweedehandskleren, eerlijke mode en fair fashion

5. Vinted – gemakkelijk en veilig online kopen en verkopen

Je zal vast niet de enige zijn die na de zoveelste lenteschoonmaak weer met een zak kleding zit die niet meer past of die je eigenlijk niet meer zo mooi vindt. Of ben je misschien zelfs toe aan een nieuwe garderobe. Soms kunnen ethische merken wel eens prijzig zijn of gewoon niet in de smaak vallen. Dan is tweedehands shoppen natuurlijk dé oplossing. Voor wie graag moderne kleding wil kunnen kopen is Vinted de ideale app.


Vinted is een internationale app waar je gemakkelijk kan shoppen bij of verkopen aan mensen over heel Europa. Vinted beheert de betaling, de reviews en eventuele klachten waardoor alles lekker vlot verloopt. Je kan er ook makkelijk inspiratie opdoen en window shoppen voor je volgende outfit. Op deze app kan je trouwens ook kinderkleding en speelgoed vinden, want die kleintjes groeien toch zo snel! Geef je spullen dus een tweede leven of adopteer je volgende lievelingstrui!


vegan en vegetarische hotspots, ecologische adresjes in de stad

6. Happy Cow – vegan hotspots over heel de wereld

Een aspect van ecologie dat wel eens wordt vergeten is je dieet. Dierlijke producten gebruiken enorm veel water en energie. Je hoeft helemaal niet ineens vegan te worden om je steentje bij te dragen, verminderen helpt al enorm. En de beste manier om meer plantaardig lekkers te eten is natuurlijk door op restaurant te gaan en helemaal geen moeite te hoeven doen! Happy Cow is een app die op basis van zijn gebruikers over België en heel de wereld vegan of veggie restaurants in kaart brengt.


Je kan op de app ook filters gebruiken zoals ‘helemaal vegan’ of ‘glutenvrij’ om je zoektocht nog makkelijker te maken. Je kan trouwens ook lijstjes maken en met je vrienden connecteren, dus die volgende vakantie is zo gepland! Bij de meeste restaurants vind je ook informatie en reviews van andere vegan gebruikers.


Zo dat was het lijstje alweer, natuurlijk zijn er zeker nog vele andere eco-apps die dagelijks van pas komen. Hopelijk kunnen deze 6 apps je alvast helpen een weg te banen in de wereld van ecologisch leven. Laat ons zeker weten welke jij nog kent!


Over Christine

Christine schrijft op haar blog Conscious & Cute over hoe je voor jezelf kan zorgen zonder de planeet uit het oog te verliezen. Tips over beauty, boeken, huishouden en nog veel meer. Ontdek hoe je voluit van het leven kan genieten met respect voor het milieu en jezelf.


Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco


댓글


bottom of page