top of page

Mei Plasticvrij Tip #3: een vleugje Portugal in Antwerpen?We zitten al in de derde week van Mei Plasticvrij! Als eco-gids van Eco Tours België en ambassadeur van Mei Plasticvrij vertel ik jullie net zoals de twee vorige donderdagen over een van mijn favoriete ecologische adresjes in een andere stad. Vandaag neem ik jullie mee naar Antwerpen, naar een adresje dat Captain Cork noemt.


Zoals je misschien weet, veel accessoires die we in 'fast fashion' winkels kunnen kopen (dus de meeste winkels in de grote commerciële straten) zijn gemaakt van plastic of een soort van plastic, zoals vinyl. Dit is goed tegen de regen, maar na einde gebruik is het niet bio-afbreekbaar. Dit betekent dat als we het geen tweede leven geven, zal het afval worden, zal het waarschijnlijk verbrand of gestort worden en gaat deze grondstof verloren.


Maar het kan anders!


mei plasticvrije en ecologische mode belgie captain cork antwerpen

Alles wat bij Captain Cork binnen en buiten gaat is gemaakt van kurk, wat veel voordelen biedt. Het is natuurlijk, het komt namelijk van de kurkboom. In Portugal is er een belangrijk eco-systeem aan kurkbomen en Captain Cork werkt dan ook exclusief met Portugese leveranciers om deze arbeiders te steunen. Kurk is ook bestendig tegen regen. Het is zelfs antibacterieel en stofbestendig waardoor het gemakkelijk te kuisen is.


Nu hoor ik je denken, maar worden bomen hiervoor afgekapt?


De bomen worden niet afgekapt, maar delicaat gepeld. Het deel dat gebruikt wordt is de buitenkant van de boomstam. De boom ondervindt geen enkele schade. Meer zelfs, het is ondervonden dat als bomen gepeld worden, ze meer CO2 produceren en langer gaan leven.


Er kan ook veel gemaakt worden uit kurk. Je kent het misschien van kurken vloeren of als isolatiemateriaal, maar er kunnen ook erg mooie accessoires mee gemaakt worden. Denk aan: handtassen, portemonnees, yogamatten, flip-flops, sleutelhangers, enz.


Ik moedig je dus aan om dit mooi materiaal te gaan ontdekken, bv in Captain Cork in Antwerpen!


Wil je graag meer eco-pareltjes ontdekken? Of op zoek naar ecologische tip & tricks? Doe dan mee met een van onze maandelijkse Eco Tours of boek het als teambuilding! In onze online ontdekkingsgids kan je trouwens ook ecologische adresjes en producten in jouw regio vinden.


Meer inspiratie op de Mixua Facebook of Instagram pagina.


Comments


bottom of page