Als tiener switchte ik wel al eens van kledingstijl. Het ene moment droeg ik echt wat ik wou, het andere moment probeerde ik toch rekening te houden met wat ik dacht dat de buitenwereld mooi zou vinden. Of ik het zelf mooi vond of niet, dat deed er op dat moment niet zoveel toe. Maar als ik dan nu terugkijk naar foto's van toen, denk ik oh my god. What was I thinking. Maar hé, toen was het hip, toen was het de trend en de mode.
Toen ik mama werd, nu 6 jaar geleden, vond ik het ook belangrijk dat ons zoontje mooi gekleed door het leven ging. Toen zag ik het nog niet, de fast fashion industrie. Meegesleurd in de gewoontes van het gros van onze maatschappij.
Ondertussen weet ik wel beter, gelukkig. Wij hebben een jaar of 3 geleden een ommezwaai gemaakt in onze levensstijl. Is het het mama zijn? Het financiële aspect? Of het bijleren over duurzaamheid? Wie zal het zeggen. Maar ik kan met trots zeggen dat wij nu zwemmen als een zalm, tegen de stroom in. En dat voelt enorm bevrijdend en goed.
Mijn denkwijze is, sindsdien, over heel wat aspecten gewijzigd en dus ook over kledij. Zo vind ik het nu veel belangrijker dat het comfortabel zit. En als het dan ook nog eens mooi oogt, dan is dat mooi meegenomen. Je hoeft niets te dragen waar je je niet thuis in voelt. Sinds dat kantelmoment werden er nauwelijks nieuwe kleren aangekocht, voor ons alle drie.
De meeste kleren komen van tweedhandswinkels, Vinted, Facebookgroepen (vooral voor kinderkleding)… Enkel ondergoed wordt altijd nieuw aangekocht, maar dan bij duurzame merken zoals: Armedangels, Twothirds of Organicbasic. Is er eens een ander kledingstuk dat nieuw aangekocht wordt, dan denken we daar meerdere weken over na en dan wordt dit al zeker niet in fast fashion winkels aangekocht, maar bij duurzame merken. Heb je geen idee waar te beginnen als het over duurzame kledij gaat? Mixua geeft Eco Tours, waar ook duurzame en eerlijke kledij aan bod komt.
En ja, soms moet je dan al eens wat langer zoeken om te vinden wat je nodig hebt, maar zo geef je veel minder geld uit aan kledij en voed je de fast fashion industrie niet. In plaats van fast fashion maken we de ommekeer naar slow fashion. Zo doen we alles wat we kunnen om het milieu zo min mogelijk te belasten en steunen we geen ketens waar in mensonterende omstandigheden gewerkt wordt. Klinkt goed toch?
Omdat bij de meeste onder ons de kleerkast uitpuilt van de kledij, waarvan 2/3 het laatste jaar het daglicht niet zag, is het misschien een goed idee om te starten bij de start. En dat is een capsule wardrobe. Dit kan je helpen om je kleerkast overzichtelijk te maken en vooral ook te houden zodat je veel minder de neiging hebt of zal voelen om iets nieuws aan te kopen. Hoor je het in Keulen donderen bij de term capsule wardrobe of heb je er wel al eens iets over opgevangen, maar heb je geen idee wat het precies inhoudt?
Dan help ik je graag op weg met deze 5 stappen:
1. Weten wat een capusle wardrobe is
Capsule wardrobe is een kledingkast die uit 33 tot maximum 37 kledingstukken bestaat. Hiertoe behoren: t-shirts, hemden, blouses, truien, jassen, broeken & leggings, rokken, kleedjes en schoenen. Het is de bedoeling dat alle kledingstukken van goede kwaliteit zijn, zodat je ze minder snel hoeft te vervangen. Fast fashion kledij is goedkoper, maar laat je niet vangen, want deze moet je sneller vervangen. Bij een capsule wardrobe is het ook zo dat je rekening houdt met het kunnen combineren van je kledingstukken. Zo heb je alles wat je nodig hebt en past ook alles bij elkaar. Mix and match like only you can!
2. Kast leegmaken
Haal alle keren uit de kast. Spullen als ondergoed, nacht-, werk- en sportkledij tellen niet mee, dus deze mag je laten liggen.
3. Volg je gevoel en wees eerlijk
Maak 3 stapels: een ja, neen en misschien stapel.
Bekijk elk kledingstuk. Neem het vast en bepaal of je het nog wil dragen. Pas het desnoods nog eens. Zit het goed, kan je er vrij in bewegen, voel je je er goed in?
De neen kledij die in goeie staat is kan je verkopen via bijvoorbeeld Vinted, breng je naar een tweedehandswinkel of schenk je aan een goed doel. Bij ons in de buurt is er ook zoiets als een weggeefkast, misschien heb jij die ook in de buurt.
Je kan, naast de 'ja & neen' stapels ook een derde 'misschien' stapel maken, zo deed ik het althans. Dan kan je, als je alles hebt verdeeld, nog eens de 'misschien' stapel overlopen. Pas op, zorg er wel voor dat je 'misschien' stapel niet te groot wordt.
Houd het aantal van 33-37 stuks in het oog. Zit je na een eerste selectie daar nog ver boven, doe dan nog eens een tweede selectie en zo voort tot je aan het maximale aantal zit.
4. Maak stapeltjes
Nu heb je al de kledingstukken voor je liggen die de selectie overleeft hebben en die je wil houden. Deze kan je nu nog eens onderverdelen in seizoensgebonden stapels winter - zomer.
Zoals eerder vermeld, probeer er ook op te letten dat je de meeste kledij met elkaar kan combineren. Mix and match, remember?
5. Kledingkast in balans houden
De vijfde en laatste stap, maar niet de minst belangrijke. Je hebt nu je kast op orde met het maximum aantal stuks. Je hebt de overige kledij weggeschonken of verkocht. Dan komt het er nu nog op aan het aantal kledingstukken onder controle te houden. Hoe je dit kan doen? Wel, telkens als je iets 'nieuw' koopt, doe dan een kledingstuk weg. Om het aantal kledingstukken in balans te houden. Geef jezelf ook een week bedenktijd. Ga na, heb je het echt nodig? Zo ga je veel bewuster om met je aankopen, bespaar je geld en belast je vooral onze planeet veel minder.
Hopelijk heb je, na het lezen van deze blog, ook zin gekregen om een capsule wardrobe te hebben. Laat het ons zeker weten als je zelf aan de slag gaat. En weet een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.
Over Evi:
Wij zijn bezig met een minimalistisch woonproject, die je kan volgen op vantastic-heartbeat.be of via mijn Instagram. Hiervoor zijn we enorm aan het ontspullen en de kleerkast kon niet achterblijven. Ik denk dat het nu al een jaar geleden is dat ik de capsule wardrobe deed en ik vind het een ware verademing. Mooi overzicht, geen ongedragen kleren, geen overvloed. Een echte aanrader om eens te doen.
Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:
Facebook @mixua.eco
Instagram @mixua.eco
Over Mixua
Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via duurzame teambuildings, workshops en online ontdekkingsgids.
Comments