Feestdagen duurzamer vieren? Dat kan met deze vier tips!

De herfstige dagen zijn daar en voor je het weet is het allerheiligen, halloween, kerst en nieuwjaar! Ben jij een echte Christmaholic en droom je al van kerstfilms, gezellig samenzijn en winterse lichtjes in de straten? Dan is deze post helemaal iets voor jou want met deze vier duurzame tips kan je dit jaar volop van de feestdagen genieten!


duurzaam kerst tips voor veganistisch en plantaardig eten

Laat je verrassen door vegetarisch lekkers!

Ja, de feestdagen en herfstige gerechten gaan vaak over vlees: denk aan wildgerechten, kalkoen of een ovenschotel met gehakt. Als je je feest al wat duurzamer wil maken, kan je starten met minder of geen vlees op de menu te zetten en te kiezen voor vegetarisch lekkers. Denk aan een heerlijke truffelpasta met eekhoorntjesbrood, een heerlijke pompoensoep met kruidenkaas of gnocchi met pastinaak. De gulden middenweg zijn vegetarische hapjes, een heerlijk vegetarisch dessert zoals tiramisu en een voorgerecht met vis of vlees zoals scampi’s of een biologische hoevekip. Wie zegt er dat je de klassiekers moet behouden om een heerlijk feestmaal op tafel te toveren?


duurzaam kerst kaartjes tips

Kies voor duurzame kaartjes

Kerstkaarten versturen, het is een fantastische traditie! Geef dit jaar ook een kaartje aan je iets oudere buurman of de lieve postbode, want daar draait het in de donkere seizoenen toch om, dat je wat liefde verspreidt? With this in mind, die liefde verspreid je dus best ook op een ecologische manier door duurzame kaarten te versturen. Kijk bijvoorbeeld naar de uitstoot van de drukkerij, of het gerecycleerd papier is en natuurlijk kies je voor FSC gecertificeerd papier. Breng je kaartjes zelf met de fiets rond of vraag aan je familie en vrienden om je nieuwjaarskaarten mee in de brievenbus te stoppen.


Ga samen vintage shoppen

Een feestoutfit kiezen voor de vele familiefeesten die eraan komen: het zorgt voor heel wat stress en een massale loop naar de winkels. Dat is helemaal niet nodig, want ook in (online) tweedehands winkels vind je schatten. Zo kan je een leuk zwart rokje combineren met een vintage blouse of kan je ineens investeren in een mooi rood fluwelen feestkleed waar je jaren van kan genieten! Maak er een dagje van met vrienden, vriendinnen of familie en je komt zeker allemaal met een leuke feestoutfit thuis!


duurzaam kerst tips voor ecologische cadeaus onder de kerstboom

Minder, maar waardevolle cadeaus

The elephant in the room als het over een duurzame kerst gaat, zijn vaak de vele (soms onnodige) cadeaus die voor de feestdagen worden gekocht. Vol goede bedoelingen geeft iedereen elkaar spullen die we misschien helemaal niet nodig hebben. Werk met lijstjes en een secret santa zodat niet iedereen tien kleine cadeaus krijgt maar één cadeau waar ze echt van houden. Denk ook aan leuke uitstapjes, een heerlijk diner of zelfgemaakte koekjes om je familieleden te schenken.Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.

Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco