Wat is de "Green Deal" van de Europese Commissie?


green deal europese commissie ecologische tips en voetafdruk verkleinen tegen de klimaatverandering en klimaatcrisis

Herken je dit? "Het moet altijd van de consument komen.. Wat zijn politici en bedrijven aan de klimaatcrisis aan het doen?" Misschien zit je zelf met deze vraag? Persoonlijk ben ik altijd wantrouwend van wat politici of bedrijven zeggen.. Vandaar dat ik super enthousiast ben om uitgenodigd te zijn om met iemand van de Europese Commissie persoonlijk te praten en mijn vragen te stellen over wat zij nu eigenlijk aan het doen zijn!


Europese Commissie? Lijkt nogal ver van mijn bed.. Wat voor macht hebben zij eigenlijk om er iets aan te doen? Wel, zij maken voorstellen en als deze worden goedgekeurd, dan worden deze verplicht voor o.a. België. Ze kunnen dus snel een grote impact helpen maken. Zo kunnen zij bedrijven ontmoedigen van hun vervuilende praktijken. Voorbeeld: de herbruikbare zakken die je nu in alle supermarkten vindt ipv wegwerpplasticzakken? Wel, dankzij de Europese Commissie. Maar dat is ondertussen al oud nieuws.


De klimaatcrisis is momenteel de eerste prioriteit en daarom hebben ze het grootste budget ooit (€6 miljard !) vrijgemaakt om een duurzamere toekomst te helpen mogelijk maken. Het doel: Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken. Hiervoor heeft de Europese Commissie de Green Deal in het leven geroepen. En wat is dat nu? Wel..


België krijgt deel van de taart, máár alleen als ze dit investeren in ecologische, sociale en duurzame initiatieven. Win-win dus: meer #eco initiatieven, meer geld.


Binnen paar weken vindt een event plaats in de Europese Commissie waar ik op uitgenodigd ben, met o.a. de vice-president van de Europese Commissie. Dus, even een belangrijke oproep naar jullie, dit is echt een kans om ons stem te laten horen: Waar wil JIJ verandering in zien? Waar vind jij dat er SNEL verandering in moet komen? 🌿


Het kan zijn: biologisch eten die goedkoper moet worden, openbaar vervoer die beter moet werken, subsidies voor meer ecologische energie, statiegeld, gezondere lucht in de steden, meer biodiversiteit, enz. Het kan echt vanalles zijn. Aangezien dit de eerste prioriteit is van de Europese Commissie, is het mogelijk om te werken aan verschillende aspecten tegelijk.


Had jij 1 miljoen, wat zou jij dan doen? ;) Doe mee en laat jouw antwoord weten of bekijk de antwoorden HIER.Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, (online) workshops en online ontdekkingsgids.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco