Welke ecologische keuzes kan je elke dag maken?

Hoe zit het met jouw ecologische voetafdruk? Leef jij liefst ook iets bewuster? Dan wil je je wellicht meer manieren eigen maken om je ecologische voetafdruk te beperken. Maar hoe begin je daaraan? En waar kan jij dagdagelijks een verschil maken? In dit artikel geven we je enkele tips om ecologische keuzes te maken.


Wat zijn dagdagelijkse ecologische keuzes?


duurzame levensstijl blog belgie

Dagdagelijkse ecologische keuzes zijn kleine aanpassingen die je implementeert in je dagelijkse gewoonten. We kunnen vaak heel wat beter doen. Betrap jij soms op volgende zaken: de kraan in de badkamer laten lopen tijdens het tandenpoetsen, het licht aan laten terwijl je niet in de kamer bent of de verwarming laten aanstaan als je niet thuis bent? Interessant om te weten: gemiddeld gebruiken we 40 liter water voor een douche, voor een bad 75 liter! Misschien voel je je nu hier schuldig over, maar vaak zijn we ons niet bewust dat dit een negatieve impact heeft op het milieu (en de portemonnee!). Gelukkig kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan het milieu.


Het lijkt allemaal heel vanzelfsprekend, maar soms vergeten we wel iets of zijn we ons iets minder bewust van onze dagdagelijkse handelingen. Probeer bij elke keuze die je maakt je af te vragen: kan dit ecologischer? Eenvoudige dingen zoals printpapier die je dagelijks gebruikt, zowel thuis als op het werk kan je ook groener maken. Kies bijvoorbeeld voor gerecycleerd papier. Dat is misschien iets minder wit, maar wel veel beter voor het milieu. En zo zijn er nog heel veel kleine aanpassingen die je kan doen. Ze kosten niet veel tijd en moeite, maar maken deze planeet weer wat schoner.


Plastic vermijden in de mate van het mogelijke

zerowaste levensstijl blog belgie

Dat je de kraan best dichtdraait tijdens het tandenpoetsen, dat weet je. Een gemakkelijke stap naar een eco-vriendelijkere levensstijl kan zijn plastic zo veel mogelijk vermijden. Ben jij verknocht aan water in plastic flessen? Think again, want zoals je zelf wel zal merken aan je overvolle pmd-zakken, creëer je een ton aan afval. Per inwoner werd er in 2020 gemiddeld 15,8 kg PMD gerecycleerd in België (bron: Fost Plus)!


Een beter alternatief? Gefilterd kraantjeswater. Schaf een waterfilter aan om het kraantjeswater zo zuiver mogelijk te maken en wat drinkbussen in roestvrij staal voor jou en je gezin. Wedden dat jullie die drinkbussen al gauw niet meer kunnen missen? Je maak een ecologische keuze voor een schonere planeet, maar je hebt er zelf ook heel wat baat bij. Het geeft je een beter gevoel én je spaart er geld mee uit.


Grote wasjes, kleine wasjes


ecologische keuzes levensstijl Belgie blog

Je wist het misschien niet, maar je wasmachine en droogkast verbruiken heel wat energie. Met wat kleine aanpassingen kan je je hoeveelheid was beperken. Je hebt misschien stoffen onderleggers voor de tafel in huis, maar je gaat beter voor een afwasbare stof. Zo hoef je je onderleggers niet na elke maaltijd te wassen. Even met de vod erover en het is proper. Het zit ‘m in de optelsom van kleine dingetjes.


Ook de volgende dagdagelijkse ecologische tip is vrij voor de hand liggend: ban die droger. Je was is misschien iets minder zacht als je het aan de lucht laat drogen, maar zal des te frisser ruiken. We geven het toe, een droogkast is erg gemakkelijk: natte was erin, knopje aan en draaien maar. Na een uurtje of twee is je was helemaal droog.


Maar onthoud dat een ecologische levensstijl ervoor zorgt dat jij ook minder zal rushen. Je zal een versnelling lager gaan leven, wat ook een positief effect heeft op jou en je gezin.